Tradicionalna vojvođanska poslastica, poznata i pod imenom pekanjci ili gube, neizostavni je deo posne trpeze Badnje večeri.
Sastojci:
brašno
voda
kvasac
šećer
so
ulje
mak
šećer u prahu
med
Priprema:
U zavisnosti od članova porodice napravite meru, pa umesite testo od brašna, šećera, soli, kvasca i vode, isto kao kada pravite hleb ili pogaču. Umešenu jufku ostavite da naraste. Zatim pravite male valjke ili okruglice, dužine pleha i debljine oko 1 cm. Ređajte ih u uljem namazan pleh i ostavite da odstoje 10-15 min.
Novčić nije jedino što treba da stavite u nju: Ovako se pravi tradicionalna česnica (RECEPT)
Potom pecite na 200 stepeni dok ne porumene. Peku se oko 15-ak do 20 minuta. Pečeno testo prvo ohladite, zatim ga secite na komadiće oko 2 cm i spuštajte u prokuvanu vrijuću vodu i mešajte oko 5 minuta. Zatim ih procedite i premestite u drugu posudu. U takve još vruće bobaljke dodajte prethodno skuvan mak, a zatim sve prelijte medom i promešajte.
Najbolji su kad su još topli, mada su svakako dobrog ukusa i kada se ohlade.