Specijalitet

Od meda i maka: Badnje veče zaslađeno bobaljkama

0

Tradicionalna vojvođanska poslastica, poznata i pod imenom pekanjci ili gube, neizostavni je deo posne trpeze Badnje večeri.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci:

 

brašno

 

voda

 

kvasac

 

šećer

 

so

 

ulje

 

mak

 

šećer u prahu

 

med

 

Priprema:

 

U zavisnosti od članova porodice napravite meru, pa umesite testo od brašna, šećera, soli, kvasca i vode, isto kao kada pravite hleb ili pogaču. Umešenu jufku ostavite da naraste. Zatim pravite male valjke ili okruglice, dužine pleha i debljine oko 1 cm. Ređajte ih u uljem namazan pleh i ostavite da odstoje 10-15 min.

 

Novčić nije jedino što treba da stavite u nju: Ovako se pravi tradicionalna česnica (RECEPT)

 

Potom pecite na 200 stepeni dok ne porumene. Peku se oko 15-ak do 20 minuta. Pečeno testo prvo ohladite, zatim ga secite na komadiće oko 2 cm i spuštajte u prokuvanu vrijuću vodu i mešajte oko 5 minuta. Zatim ih procedite i premestite u drugu posudu. U takve još vruće bobaljke dodajte prethodno skuvan mak, a zatim sve prelijte medom i promešajte.

 

Najbolji su kad su još topli, mada su svakako dobrog ukusa i kada se ohlade.

makonda-tracker