Služiti hladno

Apsolutni hit praznične trpeze: Slana torta - bogato predjelo za dobar ručak

0

Recept za slanu tortu koji je pred vama osmišljen je za osam osoba. Ukoliko će vaš dom ugostiti više - duplirajte, nećete se pokajati.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kora:

 

3 jajeta


3 ravne kašike brašna


1 kašičica ulja


1/2 kašičice soli

 

Fil:

 

400 g krem sira


30 g putera


200 ml kisele pavlake


100 g mlevenih oraha


1 veza peršunovog lista


3 kuvana žumanceta


100 g šunke


3 kašike pinđura


4 kriške sendvič tost sira


po ukusu soli

 

Premaz i dekoracija:

 

3 kuvana belanceta


40 g mlevenih oraha


30 g putera


100 ml kisele pavlake


po želji jezgra oraha


po želji svežeg peršunovog lista


po želji sveže mirođije

 

Priprema:

 

Umutiti belanca u čvrst šam, dodati umućena žumanca sa solju i uljem, promešati, na kraju dodati brašno i sve lagano izmešati. Kalup ili šerpu prečnika 24 cm premazati uljem i posuti brašnom, ili obložiti papirom za pečenje i sipati smesu. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni. Hladna kora treba da se preseče na dva dela. Za fil umutiti krem sir, puter, pavlaku i mlevene orahe, posoliti po ukusu, pa podeliti na 3 dela. U jedan deo staviti pinđur, u drugi izgnječena žumanca, a u treći peršunov list i šunku.

 

Goveđa supa s palačinkama: 90 minuta vas deli do najukusnijeg predjela ikada

 

Na tacnu za serviranje staviti donju koru, premazati je smesom sa pinđurom, preko staviti smesu sa kuvanim žumancima, a preko toga smesu sa peršunovim listom i šunkom. Preko fila staviti drugu koru i celu tortu premazati smesom od 2 umućena belanceta, oraha, putera i kisele pavlake. Preko premaza izrendati preostalo belance i staviti sendvič sir isečen modlom za vanilice, pa dekorisati peršunovim listom, mirođijom i jezgrom oraha. Služiti hladno.

makonda-tracker