Recept za slanu tortu koji je pred vama osmišljen je za osam osoba. Ukoliko će vaš dom ugostiti više - duplirajte, nećete se pokajati.
Kora:
3 jajeta
3 ravne kašike brašna
1 kašičica ulja
1/2 kašičice soli
Fil:
400 g krem sira
30 g putera
200 ml kisele pavlake
100 g mlevenih oraha
1 veza peršunovog lista
3 kuvana žumanceta
100 g šunke
3 kašike pinđura
4 kriške sendvič tost sira
po ukusu soli
Premaz i dekoracija:
3 kuvana belanceta
40 g mlevenih oraha
30 g putera
100 ml kisele pavlake
po želji jezgra oraha
po želji svežeg peršunovog lista
po želji sveže mirođije
Priprema:
Umutiti belanca u čvrst šam, dodati umućena žumanca sa solju i uljem, promešati, na kraju dodati brašno i sve lagano izmešati. Kalup ili šerpu prečnika 24 cm premazati uljem i posuti brašnom, ili obložiti papirom za pečenje i sipati smesu. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni. Hladna kora treba da se preseče na dva dela. Za fil umutiti krem sir, puter, pavlaku i mlevene orahe, posoliti po ukusu, pa podeliti na 3 dela. U jedan deo staviti pinđur, u drugi izgnječena žumanca, a u treći peršunov list i šunku.
Goveđa supa s palačinkama: 90 minuta vas deli do najukusnijeg predjela ikada
Na tacnu za serviranje staviti donju koru, premazati je smesom sa pinđurom, preko staviti smesu sa kuvanim žumancima, a preko toga smesu sa peršunovim listom i šunkom. Preko fila staviti drugu koru i celu tortu premazati smesom od 2 umućena belanceta, oraha, putera i kisele pavlake. Preko premaza izrendati preostalo belance i staviti sendvič sir isečen modlom za vanilice, pa dekorisati peršunovim listom, mirođijom i jezgrom oraha. Služiti hladno.