sočan dezert

Idealna za praznične dane: Najukusnija brza torta od čokolade i pomorandže (RECEPT)

0

I vaši ukućani i gosti oduševiće se ovim sjajnim spojem ukusa.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Spoju čokolade i citrusa u desertu teško je odoleti, pogotovo kada je taj citrus mirisna pomorandža.

 

Sastojci za biskvit:

  • 6 jaja
  • 70 g maslaca
  • 4 velike pomorandže
  • 150 g brašna
  • 100 g šećera
  • prstohvat soli

Sastojci za čokoladnu glazuru:

 

  • 70 g maslaca
  • 150 g tamne čokolade

Dodatni sastojci:

  • malo maslaca za premazivanje kalupa
  • prezle

Bez pečenja, bez jaja i bez muke: Najkremastija torta od kestena (RECEPT)

 

Priprema torte


1. Okrugli kalup (ili bilo koji po vlastitoj želji) premažite maslacem i pospite prezlama.

 

2. Iscedite sok od 2 pomorandže. Ako imate sreće i nabavite neprskane pomorandže, onda pre ceđenja izrendajte koru pa je pomešajte sa sokom.

 

3. Cela jaja, šećer i prstohvat soli mešajte mikserom od 5 do 7 minuta ili dok se smesa ne udvostruči i postane bledo žuta.

 

4. Otopite maslac na laganoj vatri i pustite da se malo ohladi.

 

5. Maslac lagano umešajte u umućena jaja i šećer. Zatim jednako lagano umešajte sok od pomorandže (i koricu, ako je imate).

 

6. Na kraju, u smesu, uz lagano mešanje, dodajte brašno. Nikako nemojte dodati svu količinu brašna odjednom kako vam se ne bi stvorile grudvice.

 

7. Gotovu smesu za biskvit ulijte u kalup i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 25 do 30 minuta. Biskvit je gotov kada na vrhu bude tamnožut i kada se sa strane počne odvajati od kalupa. Ako niste sigurni da je gotov, poslužite se starim trikom s čačkalicom.

 

Probodite biskvit na sredini čačkalicom i ako je suva kada je izvadite, to znači da je biskvit gotov. Ako primetite da je čačkalica vlažna i na nju se lepi tečna smesa, biskvit još treba peći. Kada je pečen, biskvit izvadite iz rerne i pustite da se ohladi.

 

8. Iscedite preostale dve pomorandže i sokom prelijte ohlađeni biskvit.

 

9. Čokoladu izlomite na kockice i rastopite na laganoj vatri ili pari. Zatim u nju dodajte maslac narezan na listiće i kada se on otopi, povežite ga čokoladom.

 

10. Biskvit prelijte glazurom od čokolade. Po želji tortu ukrasite kriškama pomorandže, a možete je poslužiti uz nekoliko kašičica umućene slatke pavlake.

makonda-tracker