icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

obradujte ukućane

Savršena praznična torta: Napravite Hristov venac (RECEPT)

Predlog za Božićnu tortu!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Približava se Božić i samim tim razmišljanje o prazničnoj trpezi. Donosimo vam idealnu poslasticu za vaše najmilije, piše Stil.rs

 

Sastojci:

 

Kore: 5 belanaca, 5, kašika šećera, 2 kašike kakaa, 2 kašike brašna, 1/2 kesice praška za pecivo

 

Fil I: 1l mleka, 12 kašika gustina, 150 šećera, 1 margarin (ili puter)

 

Fil II: 1/2 l mleka, 5 kašika gustina. 10 žumanaca, 10 kašika šećera, 1/2 margarina (ili putera), 10 čokoladnih bananica

 

Fil III: 250 g mlevenih oraha, 10 kašika vrelog mleka, 100 g istopljene čokolade, 1/2 margarina (125 g), 3 kutije punjenih rolera, 1/2 l slatke pavlake za dekor, i sok za natapanje kora

 

Toliko je sočna i kremasta da nikada nećete pomisliti da je posna: Napravite najčokoladniju tortu (RECEPT)

 

Uputstvo:

 

Kore: Navedeni sastojci su za jednu koru. Za tortu su potrebne su dve kore, pa duplirajte meru. Umutiti belanca, dodajte šećer, zatim dodati kakao, brašno i prašak za pecivo. Kore peći u većem plehu na 200 stepeni. Kore obavezno natapati sokom.

 

Fil I: Pomešajte gustin i šećer, dodajte malo mleka umutiti, preostalo mleko stavite da proključa. U ključalo mleko dodajte gustin, kuvajte dok se zgusne masa. Skinite sa šporeta ohladite, zatim dodajte umućen margarin.

 

Fil II: Pomešajte gustin, šećer i žumanca dodajte i malo mleka. Preostalo mleko stavite da proključa, pa u ključalo mleko dodajte gustin i žumanca, kuvajte dok se masa ne zgusne. Sklonite sa šporeta ohladite, dodati umućen margarin i iseckane bananice.

 

Recept koji se prenosi s kolena na koleno: Napravite posne vanilice sa orasima (RECPT)

 

Fil III: Orahe popariti ključalim mlekom u koje smo dodali margarin i čokoladu da se istope.

 

Filovanje: Kora+pola belog fila +3 kutije rolera + druga polovina belog fila + druga kora + žuti fil + crni fil + oko torte šlag.