IDELANA ZA SVEČANE PRILIKE

Toliko je sočna i kremasta da nikada nećete pomisliti da je posna: Napravite najčokoladniju tortu (RECEPT)

0

Ukoliko postite, a želite da obradujete svoje najbliže, ali i sebe ukusnom poslasticom, ova torta je najbolji izbor

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

 

Za koru:

300 g smeđeg šećera,

250 g posnog margarina,

300 g pirovog brašna (brašno od spelte),

40 g sojinog brašna,

60 g kakao praha,

300 ml sojinog mleka,

1/2 kašičice ekstrakta vanile,

kesica praška za pecivo.


Za krem:

750 ml sojine pavlake,

450 g posne crne čokolade,

80 g smeđeg šećera,

1/2 kašičice ekstrakta vanile.

 

Posna torta od čokolade se priprema na sledeći način:

 

Sve sastojke za koru stavite u posudu i umutite glatko testo.

Sipajte u okrugli kalup obložen masnim papirom i pecite u rerni na 180 stepeni oko 45 minuta. Koru ohladite i vodoravno presecite na tri dela.


Recept koji se prenosi s kolena na koleno: Napravite posne vanilice sa orasima (RECPT)

 

Od sojine pavlake izmiksajte šlag.

 

Na pari otopite 400 g čokolade, dodajte 250 g šlaga, šećer, vanilu, umutite mikserom, umešajte ostatak šlaga i ohladite u frižideru.

 

Donju koru nafilujte trećinom krema, poklopite drugom korom i tako redom dok ne potrošite sav materijal. Od preostale čokolade nožem možete da napravite rolnice i ukrasite tortu.

 

makonda-tracker