Ukoliko ste ljubitelj ovog namaza i ne možete bez njega u vreme posta, evo sjajanog recepta...
Idealan kao namaz u vreme posta, ali i kao dodatak posnoj ruskoj salati i ostalim prilozima glavnom jelu!
Božićni post uz ovih 6 recepata biće još ukusniji: Posne slatke pite iz snova (RECEPT)
Način 1:
6 ravnih kašika gustina
24 kašike vode
3 kašičice senfa
9 kašika ulja
sok od pola limuna
biber, so
Priprema: 6 ravnih kašika gustina dobro izmešati sa 24 kašike vode da se razbije svaka grudvica, pa sve skuvati da se zgusne. Kad se masa prohladi, uz neprekidno mućenje mikserom dodati prvo 3 kašičice senfa, a zatim jednu po jednu 9 kašika ulja i na kraju sok od pola limuna.
Mutiti da sve bude kompaktno. Dodati soli i bibera prema ukusu. Ostaviti da stoji na hladnom, najmanje 1 sat pre služenja ili korišćenja u pripremi drugih posnih jela.
Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...
Način 2:
2 krompira
kašičica senfa
limunov sok
kašika belog vina
200 ml ulja
so, biber po ukusu
Zdrav, ukusan i pun vitamina: Napravite posni đuveč sa šampinjonima (FOTO)
Priprema: Krompir skuvajte u ljusci, ohladite, oljuštite, propasirajte, pa dodajte senf, biber, limunov sok i so, pa sve dobro promešajte. Dodajte jedan decilitar vode, promešajte i počnite da lagano mutite mikserom, dodajući
polako ulje. Kada dobijete gust sos, sipajte kašiku belog vina i promešajte.
Kao i tokom mućenja majoneza koji se priprema sa jajima, i za posni majonez potrebno vam je mnogo strpljenja kako bi se sastojci lepo sjedinili.