Uživajte u mekim, toplim pogačicama punim sira
Zašto se zovu baničke ne znamo, ali jedno garantujemo - oduševićete se!
Sastojci: 500 g kora (10 komada), 500 g jačeg belog sira, 3 jaja, 4 kašike brašna, 1 kockica svežeg kvasca (40 g), 300 ml mleka, ulje, so, malo kisele vode.
Priprema: Rernu uključiti da se greje na 220 stepeni. U činiju staviti mleko (ne mora da bude toplo), brašno i izdrobljeni kvasac, pa dobro izmešati kašikom da se kvasac rastopi i brašno umeša. Zatim dodati 1 celo jaje i 2 belanca, pa opet izmešati dobro. Na kraju u smesu dodati izrendani ili izdrobljeni beli sir i sve lepo sjediniti.
U maloj činijici izmešati ulje i kiselu vodu, tom mešavinom premazivati kore. Pleh u kome se peku baničke premazati dobro uljem.
Specijalitet iz Beočina koji je sve oduševio: Napravite pohovane palačinke sa mesom (RECEPT)
Baničke se prave od po 2 kore. Prvu koru namazati obilno mešavinom ulja i vode, a na drugu kašikom rasporediti fil, ostaviti reda 1 cm praznog na vrhu. Urolati u rolat, a onda rolat saviti u krug i staviti na pleh.
Postupak ponoviti sa preostalim korama. Umutiti 2 žumanca i njima premazati baničke. Pleh staviti na sredinu rerne i peći oko 20-tak minuta. Ovo zavisi od rerne, ali treba da budu fino rumene.