Glumac Kadir Dogulu, suprug Neslihan Atagul, kojeg je naša publika zavolela u ulozi Alpera u seriji "Nauči me da volim" rodom je iz Mersina, grada na jugu Turske...
I danas, on je najsrećniji kad mu se u tanjiru nađu tantuni, anadolski specijalitet, uz koji se servira jogurt ili sok od bele rotkve.
Sastojci:
500 g jagnjetine od buta (mogu i druge vrste mesa: teletina, junetina, piletina...)
3 kašike ulja
pola čaše vode
so, aleva paprika, sumak
1 crni luk
2 paradajza
veza peršuna
lavaš hleb
Priprema:
Meso iseckati na kockice i staviti u tiganj sa zagrejanim uljem. Kratko propržiti pa naliti malo vode i dinstati dok ne omekša a tečnost skoro ne uvri (kod mekog mesa, piletine na primer, dodati manje vode, a u junetinu više), piše Lepa i srećna. Dok se meso dinsta, sitno iseckati peršun i paradajz. Luk iseći na rebarca, posoliti i ostaviti da so izvuče ljutinu.
Potom ga isprati hladnom vodom i dobro ocediti, dodati sumak i izmešati.
Turski Bred Pit bosanskih korena kuva ZA VAS: Tarhana kakvu voli zgodniša Kivanč Tatlitug
Kad je meso gotovo, ukoliko je potrebno u njega dodati još malo vode i alevu papriku (da bude malo soka). Meso poklopiti lavaš hlebom da on omekša, a zatim po sredini lavaša napraviti red od dve kašike mesa, uz njega staviti red peršuna, red seckanog paradajza, red luka sa sumakom, pa ga uviti u rolnu.