Jedan od recepata iz njegove kolekcije

Atraktivni turski glumac ostao veran jelima na koja se još u detinjstvu navikao: Tantuni na omiljeni Kadirov način

0

Glumac Kadir Dogulu, suprug Neslihan Atagul, kojeg je naša publika zavolela u ulozi Alpera u seriji "Nauči me da volim" rodom je iz Mersina, grada na jugu Turske...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

I danas, on je najsrećniji kad mu se u tanjiru nađu tantuni, anadolski specijalitet, uz koji se servira jogurt ili sok od bele rotkve.

 

Sastojci:

 

500 g jagnjetine od buta (mogu i druge vrste mesa: teletina, junetina, piletina...)


3 kašike ulja


pola čaše vode


so, aleva paprika, sumak


1 crni luk


2 paradajza


veza peršuna


lavaš hleb

 

Priprema:

 

Meso iseckati na kockice i staviti u tiganj sa zagrejanim uljem. Kratko propržiti pa naliti malo vode i dinstati dok ne omekša a tečnost skoro ne uvri (kod mekog mesa, piletine na primer, dodati manje vode, a u junetinu više), piše Lepa i srećna. Dok se meso dinsta, sitno iseckati peršun i paradajz. Luk iseći na rebarca, posoliti i ostaviti da so izvuče ljutinu.

 

Potom ga isprati hladnom vodom i dobro ocediti, dodati sumak i izmešati.

 

Turski Bred Pit bosanskih korena kuva ZA VAS: Tarhana kakvu voli zgodniša Kivanč Tatlitug

 

Kad je meso gotovo, ukoliko je potrebno u njega dodati još malo vode i alevu papriku (da bude malo soka). Meso poklopiti lavaš hlebom da on omekša, a zatim po sredini lavaša napraviti red od dve kašike mesa, uz njega staviti red peršuna, red seckanog paradajza, red luka sa sumakom, pa ga uviti u rolnu.

makonda-tracker