Ova torta jedna je od najlepših, koja često krasi mnoge svečanosti...
Sastojci za koru:
12 belanaca
16 kasika šećera
2 kasike soka od limuna
Sastojci za fil:
600 ml mleka
12 žumanaca
8 kasika sećera
5 kasika brašna
250 g putera
1 kesica šlaga ili krem šlag od vanile
200 g mlevenih oraha
200 g čokolade za kuvanje
3 šlaga za ukrašavanje torte
Priprema:
Umutite belanca sa šećerom, dodajte limunov sok. Kada je dobro umućeno prospite smesu u četvrtast pleh, koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom, piše Stil. Zagrejte rernu na 200 stepeni i ostavite testo da se suši oko 90 minuta. Kada se ispeče, prevrnite testo i pustite da se malo ohladi.
Dok se testo hladi, napravite fil. Prokuvajte mleko, pa dodajte umućena žumanca sa šećerom i brašnom (od ove količine mleka, odvojite jedno pola šoljice dok je još hladno i pomešajte sa žumancima i šećerom, pa tek onda sipajte u kipuće mleko, da se ne bi stvorile grudvice). Skuvati kao puding, dok se ne zgusne uz stalno mešanje. Skloniti sa ringle i pustiti da se ohladi.
Bez pečenja, bez jaja i bez muke: Najkremastija torta od kestena (RECEPT)
U dobro ohlađen krem dodadti umućen puter (možete se poslužiti i miskerom), zatim, dodati jedan šlag (koji ste prethodno umutili). Šlag promešajte varjačom, da bi fil ostao kremast.
Fil podelite na tri dela: U prvi deo fila dodajte orahe, u drugi deo dodajte čokoladu, a treći ostavite takav kakv je - žut. Kada se kora prohladi, filujte tortu. Preko kore stavite prvo fil sa orasima, zatim fil od čokolade i na kraju žuti fil. Tortu ukrasite šlagom, krem šlagom od vanile ili ulupanom slatkom pavlakom.