icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

ukus detinjstva

Neodoljivi slatkiš iz Pirota: Napravite sočne tatlije (RECEPT)

Ukoliko ste bili te sreće da ste imali baku koja je živela na jugu Srbije, sigurno se sećate ovog slatkog gastronomskog specijaliteta

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Pirot je prava riznica gastronomskog, etnološkog i lingvističkog nasleđa južne Srbije. Grad u podnožju tajanstvene Stare planine, poznat je po svojim zanatima, grnčarstvu, dvostranim ćilimima jedinstvenih šara, sočnom i slikovitom govoru i, naročito, gastronomskim specijalitetima.

 

Za ovu omiljenu poslasticu u pirotskom kraju potrebno je:

250 ml vode
250 ml mleka
300 g oštrog brašna
1 limun
7 žumanaca
7 belanaca
ulje

 

U sud sipati vodu i mleko. Prokuvati, pa polako sipati brašno. Skloniti, dobro izmešati i dodati limunovu koru. Kada se masa prohladi, u nju umešati 7 žumanaca, jedno po jedno, mutiti, pa u to pažljivo umešati sneg od 7 belanaca i dalje mešati da se izjednači.

 

Tope se u ustima: Napravite kiflice sa filom od kokosa (RECEPT)

 

Tatlije istiskivati u vrelo ulje pomoću šprica i ispržiti ih da budu rumene. Posle toga svaku tatliju zamočiti u vreli šerbet i poređati jednu uz drugu u tepsiju.

 

Šerbet se pravi tako što se 750 g šećera i 500 ml vode stave da se kuvaju 10 minuta.