Sezona virusa je uveliko počela, a jedan davno zaboravljeni recept pomoći će nam da preživimo sve potencijalne poteškoće.
Rotkva ima neverovatno lekovito dejstvo, a zbog vitamina C koji sadrži naročito je pogodna za konzumiranje u zimskom periodu kako bismo se odbranili od virusa i infekcije, piše Lepa & srećna.
Pored toga što je čudotvoran lek iz prirode, domaći sok od rotkve je i osvežavajuć napitak, a evo kako da ga napravite po turskom receptu!
Sok od rotkve
Sastojci (za teglu od 5 litara):
- 1 veća i dve manje bele rotkve
- 4-5 komada ljubičastih šargarepa, ako nema njih, mogu i žute, a u tom slučaju staviti više cvekle
- 2 manje cvekle, može više ako se želi tamnija boja napitka
- 4 kašike kamene soli
- 1 kašika šećera
- nekoliko čenova belog luka (po želji)
- veće parče bajatog hleba (umesto njega može čaša bulgura i 7-8 komada leblebija)
- Parče presavijene gaze
- 1 tegla od 5 litara
Povrće oljuštiti i iseći na komade, šargarepu uzduž na 4 dela - štapića. Sve staviti u teglu, odozgo postaviti u gazu uvezan bajati hleb i leblebije koje će da bistre rasol. Teglu naliti vodom do venca i dobro zatvoriti. Ko želi u teglu može da doda ljutu papričicu koja daje pikantan ukus.
Teglu staviti na sveže mesto i na svaka tri dana otvoriti da se oslobode gasove od fermentacije. Nakon 15 dana sok je spreman za upotrebu. Tada se može procediti i sipati u flaše s dobrim zatvaračem koje mogu da se čuvaju u frižideru.
A povrće se može servirati kao salata.
Recepte piše: Milena Ranisavljević