Savršen tradicionalni ručak

Gurmani preporučuju: Vlasinska mućkalica od svinjetine i pileće džigerice

0

Čuvena mućkalica, ne Leskovačka već takozvana Vlasinska mućkalica specijalitet je koji se može naći i na vašoj trpezi, te obradovati svakog velikog gurmana...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

1 kg svinjskog mesa od vrata

 

350-500 g pileće džigerice

 

4 -5 glavica krupnog crnog luka

 

3-4 praziluka

 

10 pečenih

 

oljuštenih i iseckanih paprika

 

500 g očišćenog paradajza

 

2 glavice belog luka

 

2 -3 suve paprike


soli po ukusu

 

1,5 dl ulja

Priprema:

 

Meso uvaljati u začin, iseći na deblje šnicle, pa zatim na srednje krupne kocke. Ispeći na roštilju (može i na roštiljskom tiganju), najbolje je ako se naprave ražnjići, pa meso posle pečenja skine sa štapića. Džigericu obariti i izgnječiti. U međuvremenu iseckati sitno crni luk i utrljati u njega 2 kašike soli, kako bi izgubio ljutinu. Dinstati ga na ulju dok se sasvim ne istopi, neprestano mešajući, uz dodavanje tople vode.

 

Jug Srbije prepun je domaćeg blaga: Leskovačka mućkalica najbolje od najboljeg (RECEPT)

 

Kad je luk upržen, dodati džigericu, dodati sečene paprike i paradajz, i seckani beli luk. Dinstati dok ne ispari tečnost. Dodati svinjsko meso, naliti sa malo vode i krčkati dok se sve ne pretvori u kompaktnu masu. Začiniti, i dobro zaljutiti po ukusu. Ako imate, najbolja je kad se služi uz ovčije kiselo mleko.

makonda-tracker