Inspirisala ga srpska kuhinja

Po preporuci Džejmija Olivera: Tortilje sa ćevapima i ajvarom

0

Svetski poznati kuvar Džejmi Oliver osmislio je ovaj recept za 6 osoba, odnosno - 2 ćevapa po čoveku. Jedina zamerka je u tome što bi kod nas ljudi ponaosob naručili deset komada...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

750 g mlevenog goveđeg mesa


400 g mlevenog svinjskog mesa


1 glavica belog luka, plus 4 čena crnog


2 kafene kašičice sode bikarbone


1 kafena kašičica mlevene paprike


1 jaje


150 ml kisele vode


Maslinovo ulje


6 crvenih paprika


2 patlidžana


Peršun


2 limuna


Ekstra devičansko maslinovo ulje


1 crni luk


6 tortilja


Ljute papričice (po izboru)


Kisela pavlaka

 

Priprema:

 

Oljuštite, izdrobite 4 čena belog luka i stavite u veliku činiju. Dodajte mleveno meso i pomešajte. Ubacite malo sode bikarbone i mlevene paprike, i začinite po ukusu. Ubacite jaje i rukama gnječite smesu. Dodajte koliko je god potrebno kisele vode kako bi smesa postala glatka. Podelite meso u 10 do 12 komada u obliku ćevapa, otprilike 10 cm dugačkih i 2 cm širokih. Stavite ih u nauljenu tepsiju, pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider.

 

Za ajvar, ugrejte rernu na 230 stepeni. U novu tepsiju stavite cele paprike, patlidžane i neoljušteni crni luk, i pecite u rerni 30 do 40 minuta, sve dok kora povrća malo ne pocrni. Kada se paprike i patlidžani zapeku, stavite ih u činiju, pokrijte plastičnom folijom i ostavite jedno 20 minuta. Kada se malo ohlade, oljuštite im kore i odstranite stabljike, i iseckajte povrće.

 

Džejmi Oliver otkrio trik za kojim su sve domaćice čeznule: Kako napraviti hleb za samo pet minuta (RECEPT, VIDEO)

 

Iscedite 6 prepečenih čenova belog luka i dodajte tečnost povrću. Dodajte i peršun, a onda sve iseckajte zajedno. Nakon što iseckate svo povrće, začinite sa malo soli i bibera, iscedite 1 limun i dodajte dosta ulja. Odložite posudu. Potom sitno iseckajte preostali peršun i sipajte ga u činiju. Oljuštite, sitno iseckajte crni luk i dodajte ga u činiju, i nakon toga u nju iscedite drugi limun. Promešajte sve i odložite posudu.

 

Neposredno pre nego što planirate da poslužite jelo, podgrejte tortilje i stavite tiganj na vatru. Kada se tiganj ugreje, pecite ćevape jedno 10 do 12 minuta dok se ne ispeku. Za serviranje premažite ajvar preko tortilja, stavite na njih par ćevapa i po jednu ljutu papričicu. Sa strane stavite po kašiku pavlake i preostale kolutiće luka kao dekoraciju.

makonda-tracker