Uglednog britanskog kuvara inspirisala je srpska kuhinja, pa je s obožavaocima podelio svoj recept za ćevapčiće.
Na svom zvaničnom sajtu Džejmi Oliver opisuje ovo preukusno jelo na sledeći način:
Ako vam drugari dolaze u goste, ove tortilje sa ćevapima i ajvarom su apsolutno idealan izbor…”
Nama je odmah krenula voda na usta, tako da smo odlučili da podelimo Džejmijev recept Ćepavi with ajvar s vama!
Idemo redom. Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu ove poslastice su:
- 750 g mlevenog goveđeg mesa jamie oliver cevapi ajvar
- 400 g mlevenog svinjskog mesa
- 1 glavica belog luka, plus 4 čena crnog
- 2 kafene kašičice sode bikarbone
- 1 kafena kašičica mlevene paprike
- 1 jaje
- 150 ml kisele vode
- Maslinovo ulje
- 6 crvenih paprika
- 2 patlidžana
- Peršun
- 2 limuna
- Ekstra devičansko maslinovo ulje
- 1 crni luk
- 6 tortilja
- Ljute papričice (po izboru)
- Kisela pavlaka
Priprema
Oljuštite, izdrobite 4 čena belog luka i stavite u veliku činiju. Dodajte svo mleveno meso i pomešajte. Ubacite malo sode bikarbone i mlevene paprike, i začinite po ukusu.
Ubacite jaje i rukama gnječite smesu. Dodajte koliko je god potrebno kisele vode kako bi smesa postala glatka.
Nastavak na sledećoj strani.
Podelite meso u 10 do 12 komada u obliku ćevapa, otprilike 10 cm dugačkih i 2 cm širokih. Stavite ih u nauljenu tepsiju, pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider.
Za ajvar, ugrejte rernu na 230ºC.
U novu tepsiju stavite cele paprike, patlidžane i neoljušteni crni luk, i pecite u rerni 30 do 40 minuta, sve dok kora povrća malo ne pocrni.
Budite majstor za koktele u svom domu: Napravite ukusni Mohito po receptu Džejmija Olivera
Kada se paprike i patlidžani zapeku, stavite ih u činiju, pokrijte plastičnom folijom i ostavite jedno 20 minuta. Kada se malo ohlade, oljuštite im kore i odstranite stabljike, i iseckajte povrće.
Iscedite 6 prepečenih čenova belog luka i dodajte tečnost povrću. Dodajte i peršun, a onda sve iseckajte zajedno.
Nakon što iseckate svo povrće, začinite sa malo soli i bibera, iscedite 1 limun i dodajte dosta ulja. Odložite posudu.
Potom sitno iseckajte preostali peršun i sipajte ga u činiju. Oljuštite, sitno iseckajte crni luk i dodajte ga u činiju, i nakon toga u nju iscedite drugi limun. Promešajte sve i odložite posudu.
Neposredno pre nego što planirate da poslužite jelo, podgrejte tortilje i stavite tiganj na vatru. Kada se tiganj ugreje, pecite ćevape jedno 10 do 12 minuta dok se ne ispeku.
Za serviranje premažite ajvar preko tortilja, stavite na njih par ćevapa i po jednu ljutu papričicu. Sa strane stavite po kašiku pavlake i preostale kolutiće luka kao dekoraciju.
Imajte na umu da je ovaj recept po Džejmijevom receptu za 6 osoba, što bi značilo 2 ćevapa po čoveku. E, dragi naš Džejmi, u Srbiji svako uzme sebi po najmanje 10 ćevapa.
Svakako, jelo je prste da poližeš!