HLEB IZVRSNOG UKUSA

Pravo s turskog dvora u vašu kuhinju: Napravite tradicionalno pecivo lavaš (RECEPT)

0

Svi se sećamo glumice koja je igrala sultaniju Mihrimah u Sulejmanu Veličanstvenom, a ona nam sada otkriva recept za turski hleb lavaš!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Poznata turska glumica Pelin Karahan, nezaboravna sultanija Mihrimah iz "Sulejmana Veličanstvenog", nakon drugog porođaja vratila se na male ekrane, i to lepša nego ikada, piše Lepa & srećna.rs

 

Međutim, ovog puta ne glumi već vodi kulinarsku emisiju "Ukusni recepti s Pelin Karaha" koja ide svakog dana i traje oko 60 minuta. 

 

Ideja za ručak: Da li vam se jedu pečene paprike na kajmaku?

 

Jedan od brojnih recepata je i priprema lavaša, jedne vrste hleba. Postoje dve vrste lavaša, s kvascem i bez kvasca. Ovaj drugi, pošto se brzo pravi, odlično može da reši problem ako slučajno u kući ostanemo bez hleba, a neka gladna usta bi da jedu.

 

Lavaš bez kvasca

 

Sastojci:

2,5 čaše brašna

2 kašike kiselog mleka

1 kašičica soli

1 čaša vode u koju je dodato malo sirćeta (blago kisela)

 

Priprema:

 

U činiji lagano pomešati brašno, kiselo mleko i so, pa polako dodajući vodu, zamesiti testo koje treba da je meko poput ušne resice. Od testa praviti loptice nešto veće od oraha (veličina zavisi i od tiganja u kome će se lavaš peći), ostaviti da se malo odmore, pa onda svaku razviti oklagijom da bude veoma tanka. Razvučeno testo peći u zagrejanom tiganja, pečeni lavaš slagati jedan na drugi i dobro pokriti kuhinjskom krpom da se ne osuši. Lavaš se može mazati maslacem, puniti sirom, raznim salatama od povrća ili mesa, a potom uviti u rolnu poput palačinke.

 

 

makonda-tracker