U Beogradu i svim većim gradovima u Srbiji ova torta je bila omiljena, a danas malo zaboravljena.
Veoma je ukusna i sočna, napravite je da podsetite starije generacije, odličan je dezert za sve prilike, piše Stil.
Sastojci:
Za kore:
9 belanaca
200 g šećera
2 kašike prezli
1 kašika brašna, 1 kašičica praška za pecivo
200 g pečenih i mlevenih lešnika
Fil:
9 žumanaca
250 g putera
150 g šećera u prahu
150 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Umutiti čvrst sneg od belanaca , pa postepeno dodati šećer i dobro izmiksati. Zatim dodati postpeno brašno, prezle, mutiti varjačom i na kraju dodati lešnik. Promešati lagano i peći 3 koreu podmazanom plehu na 180 C.
Fil: penasto umutiti puter. Žumanca skuvati na pari sa šećerom i čokoladom, kada se prohladi, dodati puter. Izmiksati masu i filovati ohlađene kore iznutra i spolja. Odgore ukrasiti seckanim lešnicima.