Tikva ili bundeva, izdašna kraljica jesenjeg jelovnika nepresušan je izvor inspiracije za gurmane
Kako god je pripremili, u slanom ili slatkom izdanju, pečenu ili kuvanu, sa njom ne možete pogrešiti.
Ideja za ručak: Da li vam se jedu pečene paprike na kajmaku?
Ima sočno meso lepe narandžaste boje, slatkasta je, a cene je i nutricionisti zbog vrlo niskekalorijske vrednosti, kao i zbog provitamina A, vitamina C, E i K kao i vitamina B grupe, kalijuma, fosfora, kalcijuma, gvožđa…
Preporučuje se u ishrani svih dobi, posebno dijabetičarima i svima koji vode računa o izgledu.
Donosimo vam recept koji možete uvrstiti u svoj jelovnik.
Sastojci:
2 manje tikve (600 – 800 g svaka)
100 g luka
400 g pilećeg filea
400 g pečuraka
30 ml ulja
250 g polutvrdog sira
so
Priprema:
1. Tikve ogulite, prerežite na pola po dužini, očistite od koštica i operite. Pomoću viljuške tikvu dodatno malo izdubite od vrha prema delu gde su bile koštice.
2. Tikve stavite u lim za pečenje obložen pek papirom, lagano ih posolite, popaprite i stavite na 30-ak minuta u pećnicu zagrejanu na 200 °C.
3. U tiganj na zagrejano ulje stavite sitno naseckan luk i popržite ga do zlatnožute boje. Dodajte piletinu isečenu na rezance i kratko je propržite. Dodajte pečurke sitnije iseckane, pospite začinima (so, biber, aleva paprika) i propržite dok tekućina koju puste gljive ne ispari.
4. Uklonite s vatre pa sa dobijenim nadevom napunite pečene bundeve, pospite izrendan sir i pecite još 20-ak minuta.
Prijatno!