Stari recepti zlata vredni

Krompiruša iz zanimljive varošice Vlasotince: Ukus koji se ne zaboravlja

0

Južni krajevi poznati su i po odličnoj kuhinji, a danas vam prenosimo stari vlasotinački recept za pitu krompirušu!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci:

 

600 g gotovih debelih kora

 

600 g krompira

 

1 veći praziluk

 

150 ml ulja

 

100 ml kisele vode

 

so

 

biber

Priprema:

 

Krompir oljuštiti i izrendati na krupno, pa ga ostaviti da se ocedi. Praziluk, i beli i zeleni deo, sitno iseckati i propržiti na ulju. Dodati i izrendan krompir i vrlo kratko ga zajedno sa lukom dinstati, dodati so i bar 2 kašike bibera.

 

Originalan recept: Ovako se pravi najukusnija pita sa juga Srbije

Uzeti 2 kore, poprskati ih kiselom vodom i premazati sa malo ulja pa preko naneti nadev od krompira. Kore zatim urolati i staviti u pleh. Postupak ponoviti i sa ostalim korama i nadevom. Urolane kore poslagati u nauljen pleh jednu do druge i peći ih 35 minuta na 200°C.

makonda-tracker