ODUŠEVIĆETE SE

Šumadijska torta po receptu naših baka: Napravite poslasticu sa rakijom, medom i šljivama (RECEPT)

0

Ova torta je tradicionalni slatkiš iz Šumadije, koji karakterišu namirnice koje su upravo sa ovog područja, suve šljive, med, rakija prepečenica... Vole je svi putnici namernici, a pošto se jednostavno priprema, ovo je prava prilika da obradujete najmilije

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

 

Potrebno je:

10 palačinki, 300 g mlevenih oraha, 100 ml bagremovog meda, 100 ml mleka, 500 g suvih šljiva, 50 ml rakije prepečenice, 150 ml slatke pavlake, 4 belanca, 250 g šećera, kesica vanilin šećera

 

Priprema:

 

Orahe prelijte vrućim mlekom, dodajte med i vanilin šećer. Zatim dodajte 400 grama sitno sečenih šljiva koje ste prethodno prelili rakijom. Kada se fil ohladi, dodajte ulupanu pavlaku i filujte palačinke, te ih slažite jednu na drugu kao tortu.

 

Kalorijska bomba spremna za 20 minuta: Napravite najčokoladniji kolač (RECEPT)

 

Belanca i šećer dobro umutite u čvrsti sneg i premažite celu tortu i ukrasite preostalim suvim šljivama iz prepečenice. Tortu zatim stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni, pecite oko četiri minuta da blago porumeni i dobije vatrenu boju.

makonda-tracker