Od mlečnog testa

Sredina hleba meka poput pamuka, a korica hrskava? Samo ako ga napravite ovako

0

Oprez! Velika je verovatnoća da će vam se ovaj hleb toliko dopasti, da drugi više nikada nećete okusiti...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

1 veće jaje

 

160 ml toplog mleka

 

40 ml tople vode

 

340 g belog brašna

 

60 g suvog kvasca

 

2 kašičice soli

 

60 g maslaca

Priprema:

 

U posudi najpre pomešajte mleko, suvi kvasac i šećer, pa pustite desetak minuta da odstoji. Dodajte jaje, vodu, so i brašno. Sve dobro pomešajte, kako biste dobili smesu nalik testu, a zatim dodajte omekšali maslac. Zamesite testo i oblikujte kuglu. Testo prebacite u plastičnu posudu koju ste prethodno premazali otopljenim maslacem ili uljem. Prekrijte folijom i pustite da se diže oko 90 minuta.

 

Dok je prodavala hleb na ulici, slučajno je ušetala u kadar jednog fotografa: Danas živi život o kakvom se nije usuđivala ni da sanja (FOTO)

Kada se testo diglo, podelite ga na tri dela. Pustite da rastu još oko 15 minuta, a svaki razvaljajte u pravougaonik, pa preklopite tako da dobijete trougao. Svaki trougao zatim zarolajte i stavite u kalup za hleb koji ste najpre premazali rastopljenim maslacem. Pustite da se diže još nekoliko minuta, a za to vreme zagrejte rernu na 180 stepeni. Hleb premažite mlekom, pa pecite oko sat vremena do 75 minuta. Pre sečenja, hleb dobro ohladite.

makonda-tracker