Zvezda čorbastih jela

Jelo koje zaslužuje 2 do 3 sata pripreme: Pikantni pileći paprikaš

0

Kao prilog, uz ovaj paprikaš idu kuvani pirinač, kuvani krompir, krompir pire... najbolje noklice ili neka druga vrsta testenine.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

2 kg piletine


1 kg crvenog luka


4-5 čenova belog luka


350 g šargarepe


300 g seckane pečene paprike


1,5 l gustog sosa od paradajza


4 dl slatke pavlake


1 dl ulja od bundeve


5-6 kašika vegete


2 kašike slatke aleve paprika


2 kašike koncentrata paradajza


kašika ljute aleve paprika


kašika sitno seckanog peršuna

 

Priprema:

 

Piletinu odvojte od kostiju i kožice, ali ih ne bacajte – biće vam potrebni kasnije, piše Lepa i srećna. Kosti stavite u litar vode i dobro ih iskuvajte (posolite kad provri), dok bujon ne dobije žućkastu boju. Procedite i stavite na stranu. Kožice i masnoću lagano propržite dok ne otpuste sav saft, dobro ih istisnite i u masnoću dodajte bundevino ulje.

 

Na ulje stavite naseckane crveni luk i šargarepu, promešajte i lagano dinstajte dok luk ne počne da se topi. Tad dodajte i sitno seckan beli luk i koncentrat paradajza. Kratko popržite, tek da beli luk zamiriše. Stavite na stranu i lagano nagnite da bi se suvišna masnoća odvojila, pokupite je i odložite za kasnije. Oceđeno povrće vratite ponovno na vatru i ugrejte, dodajte pečenu papriku i kratko prodinstajte.

 

Za sve ljubitelje specijaliteta od rečnog ulova: Pikantni riblji paprikaš

 

Opet stavite na stranu i još jednom pokupite suvišnu masnoću, pa podlijte pilećim bujonom (skuvanim od kostiju). Propasirajte, pa vratite na vatru i dodajte slatku i ljutu alevu papriku, vegetu i sos od paradajza. Dobro promešajte i na laganoj vatri uz povremeno mešanje kuvajte oko sat i po vremena. Za to vreme piletinu na jakoj vatri propržite sa svih strana (da se zatvore pore na mesu) na masnoći koju ste ostavili sa strane.

 

Meso dodajte u sos i nastavite s kuvanjem još 20-30 minuta, pa razmutite pavlaku s 1-2 kašike sosa i stavite u jelo. Promešajte i odmah sklonite s vatre, pa dodajte i peršun. Paprikaš ostavite poklopljen još pola sata, pa ga tek onda poslužite.

 

Napomena: Nek vam ne bude žao što ćete ovoliko vremena utrošiti na spremanje pilećeg paprikaša. Uostalom, niste sve vreme iznad šporeta – dok se kuva, gledajte TV program ili ispeglajte nešto.

makonda-tracker