Ove baklave su recept iz kuhinje Eparhije šabačke, jedna od najlepših poslastica koja se sprema pogotovo za praznike u vreme posta.
Sastojci:
500 g kora za baklavu
150 g oraha
150 g maka
1 kesica cimeta
300 g šećera
0,5 l vode
1 limun
1 vanilin šećer
Priprema:
Pleh u kome će se peći baklava namazati uljem i u njega staviti dve kore naprskane uljem. Kore posipati nadevom od oraha, maka i kesicom cimeta. Tako ređati naizmenično nauljene kore, pa fil i sve dok se ne potroši materijal i na kraju ostaviti dve kore za odozgo.
Kolač sa makom kakav do sada niste probali
Baklavu iseći oštrim nožem ukoso na trouglove, preliti uljem i staviti da se peče u zagrejanoj rerni oko 50 minuta. Pečenu baklavu preliti prohlađenim sirupom od 300 g šećera, 0,5 l vode, 1 kesice vanilin šećera i soka od 1 limuna i vratiti u isključenu rernu. Baklavu izvaditi posle 15 minuta i služiti hladnu.