Recept iz kuhinje Eparhije šabačke

Nov način prireme oduševio sve domaćice: Super baklava od maka

0

Ove baklave su recept iz kuhinje Eparhije šabačke, jedna od najlepših poslastica koja se sprema pogotovo za praznike u vreme posta.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci:

 

500 g kora za baklavu

 

150 g oraha

 

150 g maka

 

1 kesica cimeta

 

300 g šećera

 

0,5 l vode

 

1 limun

 

1 vanilin šećer

Priprema:

 

Pleh u kome će se peći baklava namazati uljem i u njega staviti dve kore naprskane uljem. Kore posipati nadevom od oraha, maka i kesicom cimeta. Tako ređati naizmenično nauljene kore, pa fil i sve dok se ne potroši materijal i na kraju ostaviti dve kore za odozgo.

 

Kolač sa makom kakav do sada niste probali


Baklavu iseći oštrim nožem ukoso na trouglove, preliti uljem i staviti da se peče u zagrejanoj rerni oko 50 minuta. Pečenu baklavu preliti prohlađenim sirupom od 300 g šećera, 0,5 l vode, 1 kesice vanilin šećera i soka od 1 limuna i vratiti u isključenu rernu. Baklavu izvaditi posle 15 minuta i služiti hladnu.

makonda-tracker