Vruće ili hladne - toliko su ukusne da su pravi izbor za vaš ručak ili svečanu večeru
Sočne mesne rolnice su savršeno jelo za gurmane koje vole specijalitete od mlevenog mesa. Sadrže puno ukusnih sastojaka i dovoljno je poslužiti ih uz jednostavan krompir i sezonsku salatu. Mogu da se služe potpuno ohlađene sa prelivima na bazi pavlake.
Potrebno je:
500g mlevenog mesa
2 parčeta hleba
150ml mleka
1 srednja glavica crnog luka
200g prezli
200g brašna
3 jaja
začin C, so, biber
100g kačkavalja
2 barena jaja
50g pršute
100ml kisele pavlake
Pikantni namaz koji svi obožavaju: Napravite čuvenu ljutenicu (RECEPT)
Pripema:
Mlekom prelijte kriške hleba, pustite na kratko da se natope a zatim ih iscedite i isitnite. Dodajte ih mlevenom mesu, sitno iseckanom ili izblendiranom crnom luku, a zatim i jedno umućeno jaje, supenu kašiku začina C, pola kašičice bibera i po želji malo soli. Rukama dobro umesite masu. Barena jaja i kačkavalj izrendajte ili isecite, dodajte im pršutu iseckanu na kockice, pavlaku, i po želji dve kašike barenog graška iz konzerve, pa sve dobro promešajte.
Mokrim rukama izdvojite meso i oblikujte lopticu srednje veličine. Na alu foliju koju ste premazali uljem, lopticu razvucite u krug prečnika do 10-ak centimetara. Na sredinu svakog kruga stavite fil i pomoću folije meso uvijte u rolnicu. Prstima zatvorite oba kraja da fil ne iscuri tokom pečenja. Rolnicu umočite u brašno, preostala 2 jaja koja ste umutili, a zatim prezle i pecite ih na vrelom ulju.