nećete se pokajati kada ih napravite

Mirisi i ukusi Južne Srbije: Napravite punjene vrtke (RECEPT)

0

Vrtka je paprika koja je kraljica belopalanačke kuhinje. Specifičnog je mirisa, ukusa, izgleda i kvaliteta. Nezamenljiva je za pripremu mnogobrojnih jela ovog kraja, a posebno punjene vrtke, to je pravi specijalitet

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Priprema: Crni luk sitno iseckati i pržiti na ulju. Dodati na pola prženja iseckani praziluk i narendanu šargarepu. Sve dobro uprđiti. Potom ubaciti mleveno meso, posoliti, pobiberiti i dodati 1 kašičicu tucane suve paprike i 1 kašičicu sitne slatke mlevene paprike. Ubaciti pirinač i pržiti još malo.

 

Fil ostaviti da se prohladi i dodati u njega 1 jaje, po ukusu, a i ne mora. Filom puniti paprike prethodno potopljene 10-ak minuta u vrućoj vodi. Zatvarati ih krompirom. Ređati ih u šerpu i naliti vodom da ogreznu. Kuvati na laganoj vatri oko sat vremena.


Ukusan letnji obrok: Pržena paprika sa pavlakom i belim lukom

 

Pripremiti zapršku od ulja, sitno seckanog belog luka i crvene tucane paprike, preliti paprike i staviti u rernu da se krckaju na laganoj vatri dok se ne zapeku. Uz punjenu papriku odlično idu sir ili kiselo mleko.

 

SASTOJCI

500 g mešanog mlevenog mesa

100 g pirinča

1 glavica crnog luka

1 šargarepa

1 struk praziluka

3 čena belog luka

oko 15-20 paprika sa venca

tucana suva ljuta paprika

mlevena slatka crvena paprika

so, biber

1 jaje

Ulje

 

 

 

makonda-tracker