Pirotska posna banica važi za najukusniju pitu sa juga naše zemlje. Ispratite recept i obradujte ukućane, jer svi naprosto moraju makar jednom probati ovaj specijalitet.
Sastojci:
500 g kora za pitu
200 g belog kukuruznog brašna (ne palente)
150 ml suncokretovog ulja
1 kašičica soli
12 g praška za pecivo
100 ml vode
100 ml suncokretovog ulja za premazivanje
Priprema:
Pomešati belo kukuruzno brašno, so, prašak za pecivo, 100 ml ulja i 250 ml mlake vode da se dobije gušća masa. Pomešati vodu i ulje za premazivanje i staviti sa strane. Ostaviti 2–3 najdeblje kore za pokrivanje.
U nauljen pleh u kojem pečete pite ređati prvo nekoliko praznih kora, tako što svaku premažete mešavinom ulja i vode. Onda na svaku drugu koru razmazati dobru punu kašiku fila, ali pre fila i tu koru premazati mešavinom ulja i vode.
Pita harmonika: Najjeftinije brzo posluženje s tikvicama (RECEPT)
Sa korama koje ste sklonili sa strane pokrijte pitu i podvucite krajeve ispod nje tako da je lepo ušuškana. Na kraju je isecite na kocke. Peći na 200° oko 40 minuta. Izvaditi iz rerne i premazati je sa 1–2 kašike mešavine ulja i vode, pa vratiti u rernu još koji minut.