recept

Ukusan obrok za letnje dane: Korpice sa mesom i povrćem

0

Inspiracija za pravljenje obroka ponekad nedostaje, pa se pribegava već oprobanim jelima. Ipak, povremeno treba biti kreativan i od već poznatih sastojaka napraviti novi obrok u kojem ćete uživati.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci koji su potrebni za pripremu ovog obroka su: 

 

Za korpice:

500 grama mlevenog mesa

so, biber

beli luk u prahu

1 puna kašika celih semenki susama 

suvo peršunovo lišće

1 kašikica sitne crvene paprike

1 kašika senfa bez šećera

po zelji malo kumina

1 jaje

 

Za punjenje:

1 glavica crnog luka

2 veće paprike babure

malo maslinovog ulja

1 srednja zelena tikvica

1 paradajz

1 kasika ajvara

so, biber, beli luk u prahu

peršunovo lišće 

za posipanje susam 

 

Priprema: Zamesiti sve sastojke za mesne korpice, zamotati posudu i ostaviti malo da odstoji u frizideru. Sve povrće naseckati. Na malo maslinovog ulja propržiti sitno naseckan crni luk. Dodati papriku naseckanu na kockice i nakon 2 minuta tikvice naseckane na četvrtine i nastaviti dinstati. Tiganj povremeno protresti. Dodati 1 naseckani pardajz i kašiku ajvara. Umesto ajvara može jos jedan manji paradajz. Dodati začine po ukusu. Dinstati jos par minuta i onda skinuti s vatre. Povrće ne mora biti do kraja gotovo jer će se svejedno nastaviti peci.  Oko 10 - 11 silikonskih kalupa za mafine obložiti mlevenim mesom tako da unutra ostane udubljenje koje ćemo posle puniti povrcem. To se najlakse radi tako da se korpica drži u jednoj ruci, a sa drugom ispritiskate smesu o rubove korpice. Kalup s korpicama staviti u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni na nekoliko minuta da se meso malo zapeče. Zatim izvaditi iz rerne i napuniti sredine mafina dinstanim povrćem. Po želji gore posuti susamom. Smanjiti temperaturu na 180 stepeni i vratiti da se korpice ispeku do kraja.

Pricekati par minuta da se korpice malo ohlade pa ih izvaditi iz kalupa. Po zelji ih ukrasiti sa svežim peršunovim lišćem.

makonda-tracker