Gospodaru se dopalo

Turska Odri Hepbern kuva za vas: Jagnjetina sa povrćem u bešamel sosu

0

Iz tužne ljubavne priče "rodilo se" jelo kojem lepa Birdže Akalaj ne može da odoli. Zvezda serije "Ljubav, vera, nada" otkriva recept za obrok kojim bi se častila svakoga dana!

foto: Gogoranvisnjic
foto: Gogoranvisnjic

Turska Odri Hepbern, kako fanovi zovu lepu Birdže Akalaj, Havu iz serije "Ljubav, vera, nada", vitku liniju duguje genima, ali i sama vodi računa šta i koliko jede, piše Lepa i srećna. Ipak, postoji jedno jelo kojem ne može da odoli i mogla bi da ga jede za svaki obrok, a zove se "Gospodaru se dopalo".

 

Pravilo turske kuhinje - ništa bez pite: Prolećne rolnice kakve do sada niste probali (VIDEO)

 

Sastojci:

 

500 g jagnjećeg buta iseckanog na kockice


2 kašike maslaca


2 kašike ulja


1 glavica crnog luka


2 čena belog luka


2 zelene ljute paprike (duge)


1 kašika paradajz pirea


tople vode po potrebi


so


biber

 

Za sos:

 

4 patlidžana


2 kašike brašna


3 kašike maslaca i malo ulja


2 čaše mleka


1 čaša rendanog kačkavalja


so


biber


sveža majčina dušica

 

Nastavak pročitajte na idućoj strani...

 

 

Priprema

U dubljoj šerpi ma mešavini maslaca i ulja propržiti seckani crni luk, dodati iseckani beli luk a potom i meso te lagano pržiti na srednjoj vatri dok meso ne dobije boju. Potom dodati iseckanu zelenu papričicu i paradajz pire, pa krčkati nekoliko minuta uz stalno mešanje. Na kraju naliti tople vode koliko da meso ogrezne. Kad provri, smanjiti vatru i kuvati sat i po do dva, dok meso sasvim ne omekša, posoliti i pobiberiti po ukusu.

 

Za to vreme patlidžan izbosti, staviti da se peče a pečen oljuštiti i sredinu dobro iseckati. U dubljem tiganju zagrejati ulje pa na njemu propržiti brašno tako da ostane bledo i uz stalno mešanje postepeno dodati mleko. U pripremljeni bešamel dodati usitnjeni patlidžan i rendani kačkavalj, posoliti i pobiberiti po ukusu.

 

Servirati toplo 

 

Na tanjir sipati bešamel a odzgo meso, pa sve posuti seckanom majčinom dušicom.

 

Ovo je, kažu, najljubavnije jelo u turskoj kuhinji a vezano je za istinitu priču začetu daleke 1867. godine. I to carsku! Naime, francuski car Napoleon III pozvao je turskog sultana Abdulaziza da dođe u Pariz na otvaranje Međunarodne izložbe. Sultan je prihvatio poziv, što je bio presedan u dugoj osmanskoj vladavini, jer su dotada sultani u strane zemlje odlazili samo u vojne pohode.

 

Slatki doručak koji se ne zaboravlja: Napravite domaće turske krofnice (RECEPT)

 

A Gradu svetlosti sultan se strasno zaljubio u caricu Eženi, suprugu Napoleona III. Ni ona, kaže priča, nije ostala ravnodušna prema markantnom sultanu koji je odisao egzotikom. No koliko god da su bili zaljubljeni, sultan je morao da se vrati u svoju zemlju, ali mu je u srcu ostala lepa carica. Prošle su pune dve godine pre nego što se zaljubljeni par ponovo sreo.

 

Eženi je, naime, 1869. krenula na otvaranje Sueckog kanala i iskoristila priliku da svarti u Istanbul. A sultan se dobro pripremio da na nju ostavi što bolji utisak, pa je naredio svojim kuvarima da kreiraju jelo koje će caricu oboriti s nogu. I kuvari su pokušavali na sve moguće načine da pripreme to posebno jelo, ali na svako je sultan odahnuo rukom.

 

U ogromnoj dvorskoj kuhinji zavladala je panika, jer šta ako se moćnom sultanu ništa ne svidi? U toj zabrinutosti jedan pomoćnik kuvara greškom je u bešamel sos dodao pečeni patlidžan, a kako nije bilo vremena da se pripremi nešto novo, to su izneli pred Abdulaziza. On je probao i - oduševio se.

 

A do kuhinje je stigao žamor olakšanja:

Gospodaru se dopalo!"

I tako je jelo dobilo ime. A carska ljubavna priča nije imala srećan kraj. Ubrzo posle toga Abdulaziz je svrgnut s prestola, a Napoleon III i Eženi proterani su iz Francuske. Sultan i carica više nikad se nisu videli, ali je ostalo divno jelo da priča o njihovoj ljubavi.

makonda-tracker