Umesto kupovnih sokova, kod kuće napravite sami zdrav i ukusan napitak od kruške bogat svitaminima.
Kruška u sebi sadrži vitamine B grupe, koji su poznati borci protiv stresa. Uz to, kruške su odličan izvor drugih minerala i vitamina: bakra, kalcijum, kalijuma, te vitamina C i gvožđa, piše Yumama
Kruške spadaju u voće sa najmanjim procentom verovatnoće da njihovo konzumiranje u ranom uzrastu izazove neku alergijsku reakciju kod vaših mališana. Zato se upravo prvo daju jabuke, a vrlo brzo nakon toga i kruške, jer ne postoji bojazan da će vaše sete imati bilo kakvu alergijsku reakciju na ovo blagotvorno voće.
Potrebni sastojci:
5kg krušaka (zrelih, ali ne prezrelih)
500 – 600gr šećera
1 ceo limun
Priprema:
Prvo operite voće, a zatim oljuštite. Isecite kruške na kockice i stavite ih u dublju šerpu.
Dodajte 1,5 litara vode i stavite na tišu vatru da se kuvaju.
Kuvajte kruške dok ne omekšaju, a zatim ih izmiksajte u blenderu. Ukoliko nemate blender, možete ih izgnječiti i kao za pire.
Dobijenu masu pomešajte sa šećerom, čija količina zavisi od toga koliko su same kruške slatke. U principu je najbolje da dodate pola kilograma šećera odmah, pa kasnije i preostalih 100 grama ukoliko ima potrebe.
Malo promešajte smesu, pa u nju nacedite limun.
Vratite na tihu vatru i ostavite da se kuva još par minuta ( oko 5 minuta je sasvim dovoljno ).
Ovako pripremljen domaći gusti kašasti sok od krušaka sipajte u pripremljene flaše odmah, a zatim ih povežite prvo celofanom, pa zatvorite poklopcem. Prekrijte ih ćebetom i ostavite da se same postepeno hlade. Tek kada se flaše potpuno ohlade odložite ih na tamno i hladno mesto.