udahnite!

Miris kao vremeplov: Ovih 6 aroma umanjiće vaš stres i podsetiće na najlepše trenutke

0
Određeni mirisi imaju snagu da utiču na naše raspoloženje tako što nas kroz podsvest povezuju sa trenutcima kada smo bili istinski srećni.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Miris spada u jedan od najuspešnijih i najboljih "vremeplova" koji nas vrati u trenutke čiste sreće. Ovo su neki od mirisa koji stvaraju osećaj sreće i potpomažu kod smanjenja stresa...

 

 

Bor

 

Istraživanje je pokazalo da svečana aroma bora, koja nas često podseća na zimske praznike, pomaže u umanjivanju stresa.

Studija koju je sproveo Univetzitet u Kjotu ispitivala je japanski običaj šetnje kroz borovu šumu, takozvanu "šumsku kupku" ili šinrin joku na japanskom, a rezultati su pokazali da anksioznost, depresivnost i nervoza skoro potpuno nestaju u naradnim danima nakon šetnje.

 

 

foto: Profimedia

 

Limunasto voće

 

Ako vam je potrebno nešto da vas podigne, a niste raspoloženi za kafu, probajte sa mirisom limunastog voća, odnosno bilo koje vrste citrusa. Citrusi su bogati vitaminom C, koji čak i preko mirisa dobro utiče na energiju i budnost individue. Studije su pokzale da miris limuna umanjuje stres i pojačava pozitivne emocije.

 

 

Krema za sunčanje

 

Ako vas miris kreme za sunčanje podseća na dane provedene na plaži i tropska zadovoljstva, niste jedini. Pozitivan efekat ovog mirisa povezan je sa asocijacijom upravo na odmore i vreme bez stresa, kada smo bitno opušteniji i srećniji nego inače.

foto: Profimedia

 

Sveže isečena trava

 

Ako do sada niste bili skloni da šišanju travnjaka, mogli bi da probate. Australijski naučnici otrkili su da sveže isečena trava ispušta hemikaliju koja opušta i čak izaziva osećaj zadovoljstva. Miris je toliko moćan da neki naučnici smatraju da česta izloženosz njegovoj aromi može smanjiti rizik od demencije.

 

foto: Shutterstock

 

Lavanda i Jasmin

 

Ako ste ljubitel ruža, razmislite da svojoj dragoj nekada poklonite lavandu ili jasmin za promenu. Lavanda ima izuzetno umirujuće dejstvo i pomaže pri nesanici, dok jasmin poboljšava raspoloženje.

 

foto: Profimedia

 

 

Bebi puder

 

Ukoliko volite miris bejbi pudera, možda je to jer ono stimuliše vaš mozak na nostalgične asocijacije. Eksperti tvrde da nas bejbi puder podseća na detinjstvo, ili ako smo roditelji, na sreću koju smo osećali kada smo dobili decu ili dok su još bila mala.

 

makonda-tracker