zabluda

Istina o "tužnom ponedeljku"

0

Sigurno ste nekad naišli na informaciju da je treći ponedeljak u godini najdepresivniji dan, ali to zapravo nije dokazano

foto: Profimedia
foto: Profimedia

U medijima se svakog januara može pročitati da je treći ponedeljak u januaru najdepresivniji, kao i da stručnjaci za to krive malu količinu dnevnog svetla i loše vreme, ali malo je poznato da je u pitanju samo marketinški trik!

 

Koncept najdepresivnijeg ponedeljka u godini, koji se u engleskom jeziku zove „Blue Monday” nastao je 2005. godine, kao deo marketinške kampanje britanske turističke agencije Skaj Travel.

 

Iza njega stoji velški psiholog Klif Arnal, koji je neko vreme radio kao predavač na Univerzitetu u Kardifu. Tada je navodno kombinovao razne faktore kao što su vreme, troškovi poslepraznika, neostvarene novogodišnje odluke i broj dana od kraja praznika. Tako je navodno ustanovio da je 24. januar te 2005. najdepresivniji dan u godini. Taj datum je, inače, bio četvrti ponedeljak u godini. Ne treći!

 

Da postojanje najdepresivnijeg dana nije naučno utemeljeno pisao je i Snopes još 2015. godine.

- Nijedna studija nije dokazala da je bilo koji kalendarski datum depresivniji od bilo kog drugog, a formula koja se koristi za izračunavanje takvog datuma nije naučno utemeljena - naveo je ovaj portal.

makonda-tracker