PSIHOLOGIJA

Koliko ambiciozni treba da budemo?

0
Kada je želja za uspehom u pitanju, postoji ona koja je zdrava ili nezdrava, ali i razlika između muškaraca i žena, kao i ostvarivanja ličnih ciljeva, objašnjava naša stručna saradnica
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ambicija se definiše kao težnja za uspehom, priznanjem i slavom. Može biti podsticajna ako je u skladu sa mogućnostima neke osobe i realnim okolnostima i nezdrava ukoliko nije u skladu sa sposobnostima, kada je nerealna i pojedincu predstavlja teret. Ona se najčešće vezuje i zapaža u poslovnoj sferi, ali prisutna je i u drugim oblastima života. Mera ambicioznosti i konotacije (zdrava ili nezdrava) individualna je, a glavni pokazatelj je sam pojedinac – da li nam ona pomaže ili odmaže u svakodnevnom funkcionisanju i subjektivnom osećanju sreće.

 

AMBICIJA KOD MUŠKARACA I ŽENA

 

U tradicionalnim i patrijarhalnim sredinama ambicioznost muškarca smatra se vrlinom, a nasuprot tome ta ista osobina kod žena tumači se kao mana i neka vrsta hira. Pošto sve više preuzimamo modele i obrasce života i funkcionisanja iz Zapadnih razvijenih zemalja, koji nisu prilagođeni našim uslovima (u socijalnom i materijalnom smislu), ambicioznost žene i postavljanje karijere i uspeha ispred ostalih vrednosti u našem okruženju, često povlači probleme u braku, porodici i socijalnoj sredini.

 

Odmah ćete zavoleti zimu: Evo šta hladno vreme čini vašem telu!

 

MANA ILI VRLINA?

 

Zdrava doza ambicije uvek je dobra, bez obzira na to da li je reč o ženi ili muškarcu, dok će bolesna ambicija uvek praviti probleme i disbalanse u emotivnoj vezi ili porodici. Kada govorimo o sve većoj ambicioznosti žena, to je trend koji je masovno prisutan tek nekoliko decenija, kod nas i kraće, i prilično je promenio odnose među polovima, kao i shvatanje života kod oba pola i psihu generalno. Žene žele drugačije stvari, nisu više zadovoljne samo tradicionalnom ulogom majke i domaćice, a mnogi muškarci nisu u stanju da se prilagode zahtevima i očekivanjima novog vremena. Mi smo, ipak, još vrlo patrijarhalna sredina i ženska ambicioznost može da prođe samo onda kada je funkcionalna. To znači da ne trpe porodica i brak, da partner to podržava i razume, ali i pomaže u obavezama oko dece i kuće. Kada muškarac prihvata žensku ambicioznost kao normalno ponašanje, onda će joj biti podrška i odnosi neće trpeti. U suprotnom, tamo gde se na žensku ambicioznost gleda kao na manu, ona će samo stvarati sukobe i probleme. Vrlo je tanka linija koja određuje da li je u pitanju netrpeljivost sredine prema ženskoj ambiciji ili je ambicija zaista nezdrava. Žene se vrlo često sputavaju tvrdnjama da su preterano ambiciozne, ali događa se da to zaista i jesu, pa pored dobre volje i želje muškarca da je podrži, zajednica ipak ne funkcioniše. Kako će na kraju biti, prvenstveno zavisi od ličnosti, karaktera ljudi koji su zajedno, njihovih uverenja, životnih stavova i ubeđenja. Koliko god smatramo da smo napredovali i da se ambicija dozvoljava ženama, u praksi su mnogo češći slučajevi kada se ova osobina posmatra kao nesposobnost da se brine o porodici ili hir.

 

Biti bolji je tako lako: Kako da postanete bolja verzija sebe?

 

ODREĐIVANJE PRIORITETA


Kod žena zdrava ambicija podrazumeva da ona ima realnu procenu svojih sposobnosti, uslove i klimu u kojoj živi i da se u skladu s tim ponaša. U društvu u kojem živimo, tradicionalna uloga majke i domaćice još je dominantna i vrlo cenjena. Međutim, to ne bi smelo da sputava žene u stremljenju ka uspehu. Dogovor i usklađivanje životnih ciljeva, neophodni su kako bi se izbegli problemi i disfunkcije. Žena svoju ambiciju treba da razvija u skladu sa kontekstom porodice i bračnog odnosa. To znači da za sebe mora da ispregovara ono što želi, da zna da odredi prioritete i u skladu s njima funkcioniše. Ako neko priželjkuje samo karijeru, novac i uspeh, potpuno je u redu da tome teži. Ali, problemi i nezadovoljstva javljaju se onda kada se žene ne ostvare i pod uticajem nekoga ili nečega izaberu put koji nisu želele, bilo da su samo majke i domaćice ili samo uspešne žene. Ako to nije ono što su za sebe htele, nezadovoljne su i nesrećne.

 

foto: Profimedia

SAVET

 

Usaglašenost društveno-socijalnog konteksta, sopstvenih želja i mikrosveta koji svaka žena ima, jedini je način da sve funkcioniše. Zahtevi prema pripadnicama lepšeg pola danas su visoki, ima ih mnogo i nemoguće je ostvarivati sve ciljeve u isto vreme: zato je bitna spoznaja da se želje ostvaruju jedna po jedna i svaka kada za to dođe vreme. Postavljanje prioriteta i odustajanje od ličnih zahteva sad i odmah, obezbeđuje nam mentalni mir, otklanja blokade u svakodnevnom funkcionisanju, pomaže da budemo iskreni prema sebi, da postavimo kratkoročne i dugoročne prioritete (jer svako od nas zamišlja sreću na različit, a ipak sličan način). To je zdrava ambicija na duge staze.

( Piše: Milica Zarin, psihoterapeut )
makonda-tracker