Sveti sisoje veliki

Ovaj svetac zaštitnik je dece: Evo šta večeras vaši mališani treba OBAVEZNO da urade

0
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavaljaju Svetog prepodobnog Sisoja Velikog. Ovaj svetac je u srpskom narodu izuzetno poštovan i cenjen kao zaštitnik dece, pa se za ovaj dan vezuje veliki broj običaja i verovanja.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Danas je dan prepodobnog Svetog Sisoja Velikog. U našim krajevima ovaj svetac je izuzetno poštovan i cenjen od majki i žena jer važi za zaštitnika dece i brzog pomoćnik u svakoj tuzi i nevolji.

Zbog toga je većina običaja koji se i danas poštuju u Srbiji u vezi sa decom. Mnoge majke praktikuju da poste 7 dana pred ovaj praznik da bi se pričestile, a ovaj „sedmodnevni post“ je nepisano pravilo kojeg se počinje pridržavati sve veći broj majki. Veruje se da će tako njihovi mališani biti zdravi i da će ih u životu pratiti sreća.

 

Srećni u tišini: 5 saveta kako se (i zašto) vežba ćutanje

 

Na sledećoj strani pogledajte kakvi su običaji u vezi sa ovim praznikom...

foto: Profimedia

Ako na današnji dan pada kiša, obavezno treba pustiti decu da istrče napolje i dobro pokisnu! U nekim krajevima naše zemlje i do danas je sačuvao verovanje da je to voda koju Sveti Sisoje sa neba šalje na njih i da će tako najbolje i najzdravije porasti.

 

Hvala Sent Egziperiju: Ovih 20 životnih lekcija naučili smo iz Malog princa


Stariji kažu da je Sveti Sisoje najveći prognitelj svih đavola koji napadaju decu. Zbog toga se veruje da danas deca mogu ostati napolju i noću, jer svi demoni beže i kriju se.

Narod kaže da će sve što rodi na ovaj dan biti srećno i dugovečno.

makonda-tracker