OPREZ!

Danas je Sveti Vratolomej: Ove 3 stvari su strogo ZABRANJENE

0
Danas je praznik Svetog Vartolomeja, koji je bio jedan od 12 velikih apostola. Propovedao je Jevanđelje sa svetim Jovanom Bogoslovom i apostolom Filipom u Aziji, u Indiji i Jermeniji.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

U našem narodu zovu ga Vratoloma (Vrtoloma), a danas se obustavljaju svi poslovi na polju.

Prema verovanju Vartolomej je svetim Jovanom Bogoslovom i apostolom Filipom u Jerapolju molitvom umrtvio veliku zmiju, koju su neznabošci obožavali i držali u hramu. Zbog toga su Filipa i Vartolomeja razapeli na krst, gde su Vartolomeja stavili naopako.

U tom trenutku se desio snažan zemljotres, a uplašeni ljudi su mislili da ih Bog na taj način kažnjava, pa su ih skinuli sa krsta. Apostol Filip je već bio izdahnuo, a Vartolomej je preživeo i otišao u Indiju.

Izbacite ih iz svog doma: Ove stvari privlače nesreću i siromaštvo

Tamo je Matejevo jevanđelje preveo na indijski jezik, a nakon toga je otišao u Jermeniju, gde je, kako veruju hrišćani, iscelio carevu ćerku od ludila. Međutim, carev brat Astijag je uhvatio Vartolomeja i raspeo ga na krst, odrao mu kožu i odsekao glavu.

Sahranjen je u olovnom sanduku, koji su mnogobošci bacilli u more jer su hrišćani tvrdili da se se nad njegovim moštima događaju razna čuda.

Voda je donela sanduk do Liparskih ostrva, gde ga je episkop Agaton sahranio u hramu. Mošti apostola prvo su prenesene u Benevento pa u Rim.

Na sledećoj strani saznajte šta je ZABRANJENO!
 

makonda-tracker