iz prirode

Zašto se kaže da je kurkuma začin zlata vredan

0

Kurkuma je poznata širom sveta.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira (Zingiberaceae) koja raste uglavnom u južnoj Aziji. Od njenog korena priprema se začin upečatljive žute boje, koju duguje sastojku kurkuminu.

Ona je jedan od najmoćnijih prirodnih lekova. Aktivni lekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin. Ako slučajno vidite na etiketi proizvoda broj E100, bez straha. To je prirodna boja kurkumin.

Medicinska svojstva ovog začina postupno su se razotkrivala tokom stoleća, a već odavno je potvrđeno da kurkuma deluje snažno protivupalno. U ajurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i neguje organizam.

Kurkuma se koristi za:

jačanje probave

obnavljanje crevne flore

smanjenje nadutosti

čišćenje jetre i žuči

normalizaciju menstruacije

smanjenje upala kod artritisa

čišćenje krvi

stimulisanje rada metabolizma

kožne probleme

tegobe disajnih puteva

protiv gljivica i bakterija

protiv crevnih parazita

Kurkuma - začin dugovečnosti

Po nutritivnim vrednostima, kurkuma je bogat izvor gvožđa, mangana, vitamina B6, dijetetskih vlakana i kalijuma. Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da je delotvorna u lečenju artritisa, dermatitisa i ekcema, groznice, infekcija, čira, kamenja u bubregu i žuči.

Lek protiv gripa i prehlade

Ima snažno protivupalno delovanje, koje osim što jača imunitet, ubija bakterije.

Kurkuma sadrži kurkumin, polifenol, aktivni sastojak koji ima preko 150 terapeutskih svojstava. Konzumacijom meda i kurkume poboljšavate probavu i povećavate broj dobrih bakterija u crevima.

 

Ovo je mešavina čiji recept je već godinama popularan, ali ga ne konzumirajte pre konsultovanja s lekarom:

Sastojci:

100 g meda

1 kašika kurkume u prahu


Pomešajte oba sastojka tako da se u potpunosti sjedine i sipajte ih u čistu teglu. Čim primetite prve simptome prehlade ili gripa, lek uzimajte na sledeći način:

Prvi dan: uzmite pola kašičice leka svakih sat vremena.

Drugi dan: uzmite pola kašičice svaka dva sata.

Treći dan: uzmite pola kašičice tri puta dnevno.

Poželjno je da lek ne gutate odmah, nego ga ostavite u ustima, dok se ne otopi. Mnogi kažu da nakon tri dana uzimanja ovog leka svi simptomi nestaju, a radi lakše konzumacije možete ga dodati u toplo mleko ili čaj.

makonda-tracker