1. Koštunjavo voće: 20 minuta pre obroka, pojedite šaku sirovog koštunjavog voća ili semenki.
Telu je potrebno dvadeset minuta da pošalje mozgu informaciju da je su u telo unete hranljive materije. Tek nakon toga prestaje osećaj gladi. Uz to, koštunjavo voće sadrži proteine i tzv. dobre masti.
2. Začinjena hrana: Začini, smatraju stručnjaci, smanjuju glad.
Rezultati istraživanja koje je sproveo „Britanski časopis za ishranu“ pokazali su da začin, kao bogat dodatak jelu, može uticati na osećaj gladi i znatno je smanjiti. Naime, određene materije koje se nalaze u nekim vrstama začina podstiču oslobađanje endorfina. Takav je, recimo, čili - on sadrži kapsaicin, koji podiže nivo endorfina.
3. Polovina grejpfruta: Pre svakog obroka, možete pojesti i pola grejpfruta.
Uvođenje grejpfruta u ishranu može dovesti do većeg i zdravog gubitka kilograma za kratak vremenski period. Možete i iscediti ovo citrusno voće i, pred svaki obrok, popiti oko 200 mililitara svežeg soka.
4. Večera uz film: Nije dobra ideja jesti dok gledate televizor.
Obedovanje dok vam nešto odvlači pažnju može uticati na to da unesete i do 40 procenata više kalorija nego obično. Zato odložite novine i isključite televizor i zaista uživajte u hrani.
5. Uživanje u hrani: Jedite desert 10 minuta.
Odvojte jedan minuta za mirisanje obroka, posmatranje i razmišljanje o njemu. Potom uzmite jedan manji zalogaj, žvaćite polako, koncentrišite se na teksturu poslastice, a tek potom progutajte. Naučnici s Univerziteta Istočne Karoline utvrdili su da ljudi ne uživaju u hrani koliko bi trebalo i da manji zalogaji povećavaju zadovoljstvo koje obrok donosi, a samim tim dovode do smanjenja kilograma.