Đumbir: Magični lek iz prirode

0
Pored toga što se koristi kao dodatak jelima u kulinarstvu, ovaj magični začin pomaže u regulaciji holesterola u krvi, a odličan je i u borbi za jačanje imuniteta.
Foto: Shutterstock / Profimedia
Foto: Shutterstock / Profimedia

Đumbir je poreklom iz Azije, a kao začin koristi se se u celom svetu kako za ishranu, tako i za lečenje. Kao dodatak jelima upotrebljava se njegov koren pošto je veoma aromatičan i sadrži mnoge korisne sastojke. Miris limuna i slatkasto pikantan ukus čine ga veoma prijatnim. Naučnim ispitivanjima ustanovljeno je da ova biljka sadrži dosta lekovitih koncentrovanih materija (vitamina i minerala), a najviše ih ima u korenu - belančevine, biljna vlakna, biljne masti, enzimi, eterična ulja... Zanimljivo je i to da u sadejstvu sa lekovitim biljkama i lekovima pojačava njihovo dejstvo.

Ishrana

oren đumbira koristi se kao dodatak kolačima, čaju, pivu ili likerima. U indijskoj kuhinji učestvuje u spravljanju sosova, preliva, jela od povrća, jela od pirinča, jela od mesa i raznih poslastica. U Engleskoj je na ceni hleb sa ukusom đumbira. Jelu se dodaje kao prah ili u obliku sitnih komadića, a može se upotrebiti i narendani koren.

Medikament

U nekim slučajevima đumbir se preporučuje trudnicama protiv mučnine, ali sa velikom rezervom (sedativno dejstvo), pa se ipak treba posavetovati sa lekarom. Pored toga, veća količina đumbira (preko 5 grama) kod pojedinih osoba može izazvati i neželjena dejstva - mučninu, gorušicu, bolove u stomaku ili vrtoglavicu. Treba voditi računa o tome da đumbir sprečava  zgrušavanje krvi, pa kod osoba koje imaju krvarenje treba ograničiti upotrebu. Ova biljka odličan je antioksidant i savršena je u lečenju upalnih procesa. Odlično deluje i u slučaju anoreksije, astme, bolova u zglobovima, bolova kičme, protiv bolesti krvnih sudova... Za one koji pate od migrene čaj od đumbira je savršen lek. Jednu malu kasiku suvog đumbira u prahu preliti sa 2,5 dl ključale vode. Ostaviti da se malo ohladi, dodati sok od 1/2 limuna i piti dok je još mlak. Čaj od đumbira i limuna koristiti svega nekoliko dana (3 - 4 šolje dnevno), a korisno je konzumirati ga i u periodu kada simptomi migrene nisu izraženi da bi se, što je moguće duže, odložio sledeći napad.

Naomi Kembel

Poznata manekenka Naomi Kembel obožava čaj od đumbira. Na prelasku godišnjih doba, ona svakodnevno pije čaj od đumbira koji meša sa limunovim sokom. Po njenim rečima, pored detoksikacije, veoma joj prija i ljutkasti ukus korena ove biljke.

Recept: Detoks šejk

Sastojci:

- 250 g korena đumbira

- 500 ml meda

Priprema:

Đumbir operite, sitno narendajte i pomešajte sa medom. Uzimajte tri kašike dnevno i pustite da samo sklizne niz grlo jer će se tako ublažiti njegov ljutkasti ukus.

Piše: Stefan Tošović

makonda-tracker