5 načina da regulišete telesnu težinu na zdrav način

0
Dijete nisu uvek najbolji način da izgubite kilograme. One samo privremeno regulišu način ishrane i isto tako daju privremene rezultate. Donosimo vam 5 saveta pomoću kojih ćete lako doći do željene kilaže.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Većina onih koji su držali dijetu susreli su se sa ponovnim viškom kilograma i ubrzo se vratili svom standardnom načinu ishrane. Dakle, šta je ono što moramo uraditi kako bismo dostigli željenu kilažu? Najbitnija stavka je da želite da unesete promene u vaš život. Zamenite stare, loše navike onim novim, zdravim. Predstavljamo vam 5 glavnih faktora koji će vam pomoći da na zdrav način dostignete željenu kilažu.

1. Vežbajte

Svakodnevna fizička aktivnost sagoreva kalorije i stvara mišiće, a ujedno čini da izgledate i osećate se bolje. Čak i šetnja psa ili vožnja bicikla do škole ili prodavnice mogu napraviti vidljivu razliku. Ukoliko želite da sagorite više kalorija - povećajte intenzitet aktivnosti, a možete početi i sa nekim malo jačim vežbama koje će vam pomoći pri oblikovanju mišića.

2. Smanjite vreme koje provodite pred televizorom

Jedan od najvećih neprijatelja neželjenih kilograma jeste upravo - televizija. Umesto bilo koje vrste fizičkih aktivnosti, većina će se češće odlučiti za odmaranje ispred TV-a. U ovu kategoriju spada i vreme koje provodite pred kompjuterom, korišćenje mobilnih telefona i igranje video igrica. Ograničite ove aktivnosti na manje od dva sata dnevno, pa čak i ako umesto toga odete sa društvom u tržni centar - svakako ćete biti aktivniji i korisniji.

3. Vodite računa o veličini porcija

Porcije hrane su obično veće nego što bi trebalo da budu, a te ekstra kalorije koje unesemo, logično, vode ka gojaznosti. Još jedan bitan faktor koji dosta utiče na dobijanje kilograma jeste unošenje napitaka sa velikom količinom šećera u organizam. Dakle, odlučujte se za manje porcije - ukoliko ste u restoranu dobro je čak i podeliti porciju na dva dela, i trudite se da smanjite unos sokova i ostalih zaslađenih napitaka na minimum i češće se odlučujte za vodu.

4. Svakodnevno jedite voće i povrće

Voće i povrće predstavlja mnogo više od vitamina i minerala. Ono je puno vlakana, a kao takvo brzo će vas zasititi. Samim tim, organizam će zahtevati manje količine hrane.
 
5. Ne preskačite doručak

Doručak je obrok koji pokreće vaš metabolizam, sagoreva kalorije i daje vam energiju za sve aktivnosti koje vas čekaju. Osobe koje preskaču doručak u toku dana osetiće veću glad, zbog čega često dolazi do prejedanja, a samim tim i do prekomernog unosa kalorija u organizam. Zapravo, prema nekim istraživanjima, osobe koje preskaču doručak obično imaju veći indeks telesne mase od ljudi koji doručkuju.

makonda-tracker