Pozitivan stav kao ključ uspeha

3
Koliko pozitivno razmišljanje utiče na naš život i na koji način najjednostavnije možemo da rešimo sve nedoumice u vezi sa našim mislima, objašnjava naša stručna saradnica
Janko Tipsarević, foto: Guliver, Shutterstock
Janko Tipsarević, foto: Guliver, Shutterstock

Uspeh je stanje uma i ako ga želite, počnite da razmišljate kako ste uspešni. Ono što mislite, to i postajete. Vi odlučujete da li ćete biti srećni ili nesrećni, uspešni ili neuspešni, žrtva ili pobednik. Izaberite da budite šampion u životu. Spoljašnje stvari nisu presudne za uspeh, presudan je vaš stav. Stav je mala stvar koja čini veliku razliku, reči su Vinstona Čerčila. Ne možete da birate svoje poreklo, roditelje i još mnogo toga, ali zato možete da menjate stav prema životu - što je pozitivniji bićete uspešniji i srećniji. Ne postoji nijedna teškoća koja je jača od vaše želje da uspete. Dobar dokaz za ovu tvrdnju jesu devedesete godine koje su uprkos velikih ekonomskih i političkih teškoća iznedrile naše najveće šampione poput Novaka Đokovića, Janka Tipsarevića, Ane Ivanović, Jelene Janković, naučnike poput Miodraga Stojkovića i druge. Zamislite samo koliko je poraza i boli bilo na putu do teniskog vrha Novaka Đokovića. Koliko puta je on gubio, patio i verovatno plakao... Nije posustajao, bio je pozitivan, energičan i uvek je izlazio na teren sa mnogo entuzijazma.

Slična inspirativna priča jeste i ona Majkla Džordana, svetske sportske legende, najboljeg košarkaša svih vremena koji je kao nedovoljno talentovan čak dva puta bio izbačen iz školskog košarkaškog tima. To ga nije obeshrabrilo da odustane od ostvarenja svojih snova. Kada god doživite poraz ili razočaranje, pomislite da se svet ruši pred vama, nemojte odustati, ne sumnjajte u sebe, saberite se, pokušajte opet. Ne dozvolite da drugi određuju granice vašeg uspeha. Svaki poraz korak je bliže uspehu. Jedini trajni poraz u životu jeste onaj kada odustanete i ne pokušate ponovo. Uspeh je sazdan od niza poraza i još jednog pokušaja više. Negativan stav prema životu jeste jedan od najvećih neprijatelja i hendikepa svakog od nas. Uspesi Nika Vujačica ili Željka Dimitrijevića najbolji su primeri da i veliki fizički nedostaci nisu prepreka uspešnom i srećnom životu.

 

KAKVE SU MISLI, TAKAV JE ŽIVOT

Kada bismo svi mi bili svesni kolika je moć naših misli, niko od nas ne bi pomislio ništa negativno. Svaka vaša misao i reč koju izgovorite, kreiraju vaše stavove i budućnost.

Svakodnevno mislimo, a da pri tom ne obraćamo pažnju na kvalitet naših misli. Naučne studije ukazuju da prosečan čovek ima oko 60.000 misli dnevno, od toga je 70 odsto negativno, odnosno oko 42.000 misli u toku dana vezano je za strah, sumnju, tugu ili neku drugu negativnu pojavu, dok je otprilike 18.000 misli pozitivno i odnose se na nadu, radost, ljubav... Zato ne treba da čudi podatak kako je približno  70 odsto bolesti psihosomatskog porekla.

Mislite o svojim mislima. Trenirajte ih svakodnevno. Negativne misli poput: neću moći, nije to za mene, ne verujem, nemam sreće i slične, izbacite iz svoje glave. Zamenite ih onim pozitivnim i afirmativnim: ja to mogu, hoću, znam, biće uredu. Kreirajte u svojoj glavi sliku onoga što želite, izbacite sve ono što ne želite. Pozitivne misli stvaraju pozitivnu energiju, lepo osećanje i ponašanje koje će privlačiti dobre stvari.

 

SAVET

Kada ste bolesni, mislite o tome kako ćete se ubrzo osećati bolje, kada nešto zagubite, nadajte se da ćete to brzo pronaći, ako tražite parking mesto, verujte da ćete ga naći. Uporno vežbajte svoje misli i stvari u vašem životu krenuće nabolje. Lezite i ustanite sa pozitivnim mislima. Mnogi će reći: Kako da ostanem pozitivan kada se oko mene dešavaju grozne stvari? Znam, život je nepredvidiv. Biti pozitivan nije lako i zahteva trud. Budite spremni na loše stvari, ali i na to da će one proći. Nekada je potrebno samo nekoliko sekundi da se loš dan pretvori u dobar ili čak odličan (i suprotno). Stoga dajte svakom trenutku šansu da bude divan. Ukoliko dobijete iznenadni račun, čujete lošu vest, ako se razočarate u prijatelja ili partnera, doživite neprijatnost u saobraćaju ili na ulici, ne dozvolite da vam takav događaj uništi ostatak dana. Vi ne možete da birate događaje, ali zato možete svoju reakciju. Ne reagujte instinktivno. Nemojte govoriti ono sto mislite, već mislite šta ćete reći.

 

LJUBAZNOST I ZAHVALNOST jesu karakteristike srećnih i uspešnih ljudi.  Zato, koristite reč hvala što češće, to je čarobna reč koja izaziva prijatno osećanje. Budite zahvalni za ono što imate, a ne nezadovoljni onim što nemate. Uživajte. Ne propustite priliku da pohvalite, ohrabrite i pomognete. I sami znate koliko to prija, kako kompliment može da ulepša dan. Istraživanja ukazuju da pomažući drugima najviše pomažemo sebi

 

VOLITE sebe i ljude oko sebe. Prema sebi se odnosite sa ljubavlju i poštovanjem. To je uslov da volite i budete voljeni. Ako želite da promenite bilo koga, počnite prvo od sebe i promenite svoj način razmišljanja i videćete, čuda će početi da se dešavaju, a uspeh neće izostati.

Priredila: Ksenija Konić

Piše: Zvezdana Stošljević, psiholog i autor knjige Wellbeing - zdravi, vitki i srećni, Vodič u srećan život

makonda-tracker