Bademovo mleko - riznica zdravlja

0
Jedno od najkvalitetnijih mleka blagotvorno deluje na regulisanje nivoa holesterola u krvi, utiče na jačanje zuba i kostiju, kao i poboljšanje koncentracije.

Kako ističu mnogi nutricionisti, bademovo mleko jedno je od najzdravijih na svetu, a može da se napravi čak i kod kuće i to za veoma kratko vreme. Konzumiranje badema obično se preporučuje u slučajevima konstipacije, poremećaja u radu disajnih organa, kašlja, srčanih tegoba, anemije, impotencije, kao i šećerne bolesti. Oni su izvor vitamina E (koji je ključan za zdravlje srca), kalcijuma, fosfora, gvožđa, magnezijuma i vitamina B6 (koji je zadužen za pravilno funkcionisanje imunog sistema). Bademi sadrže cink, selen, bakar, nijacin, omega 3 i omega 6 masti, a u odnosu na ostale orašaste plodove, spadaju u kategoriju najhranljivijih. Najbolje ih je jesti na prazan stomak kako bi se obezbedila što bolja apsorpcija hranljivih sastojaka.

Samo 15 grama badema zadovoljava čak 50 odsto naših dnevnih potreba za svim navedenim vitaminima, pa zbog toga dobijaju status superhrane, a njihovo unošenje u organizam dovodi do jačanja imuniteta i štiti od mnogih bolesti. Upravo zbog toga nutricionisti predlažu bademovo mleko kao savršenu zamenu za kravlje. Ono se lako pravi i u frižideru može da se čuva od tri do pet dana.

LEKOVITOST

Badem, kao i bademovo mleko, imaju pozitivne implikacije na mozak i funkcije nervnog sistema, a posebno se preporučuju deci u razvoju. Blagotvorno deluju na srce jer su monozasićene masti jedne od najzdravijih za funkcionisanje ljudskog organizma. Upravo su monozasićene masti, proteini i kalijum koje bademi sadrže razlog zašto se oni preporučuju u slučaju srčanih tegoba i regulisanje nivoa holesterola. Redovno konzumiranje badema povećava nivo HDL - lipoproteina visoke gustine i smanjuje nivo LDL - lipoproteina male gustine. Na ovaj način bademi utiču na regulisanje nivoa holesterola. Takođe, dobri su u prevenciji šećernih bolesti jer sprečavaju pojačanu koncentraciju insulina u krvi nakon obroka, jačaju zube i kosti, ali se koriste i kao značajan sastojak kozmetičkih preparata za negu kože. Prirodno bademovo mleko pomaže smanjenju telesne težine tako što monozasićene masti pružaju osećaj sitosti i sprečavaju prejedanje. Bademi poseduju takozvana probiotička svojstva kojima povećavaju nivo dobrih bakterija u crevima i doprinose pravilnom funkcionisanju organa za varenje. Naučnici su utvrdili da fino mleveni bademi značajno povećavaju nivo dobrih bakterija tako što koriste nezasićene masti iz badema za svoj rast i aktivnost. Međutim, kao i sve namirnice, i bademi imaj svoje nedostatke. Sadrže oksalate, pa bi zato ljudi koji imaju problema sa bubrezima i žuči trebalo da ih izbegavaju.

 

ALPRO ALMOND NAPITAK – BADEMOVO MLEKO

Kao savršen izbor za zdravu ishranu, Alpro bademovo mleko sadrži svega 48 kcal po čaši (200 ml) i prirodno nizak sadržaj masti bez zasićenih masnih kiselina (≤0,1g/100 ml). Poseduje sva korisna svojstva badema, izvor je kalcijuma, vitamina i predstavlja zdrav napitak bez mlečnih prerađevina i laktoze. Kao i svi Alpro proizvodi i mleko od badema je 100 odsto napravljeno na biljnoj bazi, ne sadrži GMO, veštačke boje i ukuse. Savršen je izbor za doručak sa žitaricama, kao dodatak kafi, kod pripremanja hladnih i toplih jela ili kao osvežavajuće piće.

Jedna čaša od 200 ml ima 48 kcal, 6 g šećera, 2,2 g masti, 0,2 g nezasićene masne kiseline i 0,10 g natrijuma. Ne sadrži životinjske masnoće, laktozu, mleko, veštačke boje, zaslađivače, konzervanse i soju. Svi bademi u ovom napitku uzgojeni su u Evropi, u mediteranskim zemljama. Ovo mleko napravljeno je isključivo od najboljih, celih i prženih mediteranskih badema.

Pored bademovog mleka, preporučujemo Alpro mleko od lešnika i pirinča, kao i širok asortiman mleka od soje - Alpro Soya (Original, Light, Bio, Vanila, Čokolada) koji su prilagođeni zahtevima i ukusima potrošača. Posebno treba istaći njihov niskokalorijski sadržaj, kao i zdrav način uzgajanja svih komponenti ovih proizvoda.

 

 

Doručak sa svežim bademom i listom nane

 

VREME PRIPREME: 10 minuta// CENA: //BROJ OSOBA:

 

SASTOJCI:

 

250 ml Alpro Almond Original, 75 g ovsene kaše, mleveni cimet, iseckan sveži list nane, jabuka, seckani badem, malo limunovog soka, med

 

PRIPREMA:

Alpro mleko od badema izmešati u manjoj posudi sa mlevenim cimetom i ovsenom kašom (količina po želji). Kuvati tri minuta i skloniti posudu sa ringle. Nakon toga dodati iseckan sveži list nane i malo meda. Iseći jabuku na komadiće i staviti je u činiju pa dodati malo soka od limuna. Ostaviti da se ohladi, a zatim umešati iseckani badem.

 

Priredio: Vladimir Petković

makonda-tracker