Zeleni čaj - izvor zdravlja

0
Zeleni čaj tradicionalni je napitak kineskog porekla koji blagotvorno deluje na zdravlje ljudi. Može umanjiti rizik od bolesti srca i krvnih sudova, smanjiti opasnost od pojave tumora, a deluje i protivupalno ili se, budući da sadrži kofein, koristi kao stimul

Zeleni čaj poreklom je iz Kine, ali je zbog svog blagotvornog dejstva na isceljivanje rana, regulisanja temperature, sadržaja šećera u krvi kao i poboljšanje varenja i u drugim zemljama širom Azije korišćen kao osvežavajući napitak i lek. Poznato je da se upotrebljavao u doba imperatora Čen Junga, 2.727 godine pre nove ere. Koliko je ova biljka poštovana, govori i činjenica da je o njoj negde između 600. i 900. godine napisana i knjiga Eta Classik koja je i danas jedna od najvažnijih publikacija o zelenom čaju sa preciznim instrukcijama o tome kako se priprema i pije.

ISTOPRIJAT ČAJA

Biljka zelenog čaja raste samo u toplim predelima, a najbolji čaj proizvodi se na višim nadmorskim visinama gde lišće sporije sazreva, i zahvaljujući tome ima bogatiju aromu. Zavisno od nadmorske visine, biljci zelenog čaja može biti potrebno od 2,5 do 5 godina da bude spremna za branje, ali kada jednom postigne produktivnost, onda ona traje skoro ceo vek. Tajna zelenog čaja leži u činjenici da on prolazi kroz minimalan proces obrade, čime se čuva najveći deo antioksidanata polifenola, za koji se veruje da je zaslužan za većinu njegovih lekovitih svojstava. Pravi se tako što se obrano lišće samo blanšira čime listovi ostaju mekani i savitljivi, a ovakvom obradom sprečava se fermentacija i menjanje boje. Nakon blanširanja, listovi se suše dok ne postanu hrskavi, zelenožućkaste boje i svežeg ukusa. Zeleni čaj je oduvek bio najpopularniji čaj iz Kine jer ne samo da čuva zanosnu aromu i boje proleća, već sadrži najvišu koncentraciju blagotvornih fitonutrijenata i najmanju količinu kofeina u odnosu na ostale čajeve.

DESET RAZLOGA ZBOG KOJIH BI TREBALO PITI ZELENI ČAJ

Zbog minimalnog procesa oksidacije i brojnih vrednih sastojaka, zelenom čaju se pripisuju brojna lekovita svojstva. Veruje se da podstiče sagorevanje masti, štiti od srčanih oboljenja i dijabetesa, pomaže kod visokog krvnog pritiska, u prevenciji trovanja hranom, hepatitisa, artritisa i zadaha, štiti od kancera, Alchajmerove bolesti, pojačava imunitet, pomaže kod alergijskih reakcija... 

KOLIKO ZELENOG ČAJA PITI DNEVNO?

Ne postoji konsenzus po ovom pitanju, a preporuke se kreću od 2 do 10 šoljica dnevno. Možete ga kombinovati sa drugim zdravim sastojcima kao što su limun ili đumbir. 

 

Maja Nikolić - Dan počinjem šoljicom čaja

Voditeljka Maja Nikolić ističe kako svaki dan počinje šoljicom čaja. Voli da priprema hranu, a svoju ishranu bazira na pravilima zdravog života.

Story: Kakav način ishrane najviše volite?

- Volim sveže spremljenu hranu sa mnogo povrća i salate. Idealno je kada se ručak sastoji od potaža od povrća, bifteka ili lososa i lepe salate. Nemam običaj da slatkiše jedem odmah posle jela. Više mi prijaju kasnije, uz čaj.

Story: Volite li da kuvate?

- Nisam naročito vešta kuvarica, ali kuvam i za svoju porodicu i za prijatelje. Lepo je što nemam obavezu da to radim svaki dan. Najviše volim interakciju sa decom što podrazumeva da nešto spremamo zajedno, a kada me oni zamole da im nešto spremim, to uvek uradim sa zadovoljstvom.

Story: Imate li neke svoje posebne recepte?

- Nedavno sam napravila fenomenalan čizkejk sa zelenim čajem, i drago mi je što mogu da podelim recept s vašim čitaocima.

Story: Da li i koliko često pijete čajeve?

Veoma često, naročito zimi. Dobri su za imunitet, a i pomažu koži da ostane elastična i mlada. Ujutru obično pijem zeleni ili crni čaj, zbog kofeina koji sadrži. Kad sam sa decom, najčešće napravim čaj sa voćnim aromama jer ga ona vole, kao i kamilicu koju najčešće piju sa malo meda.

Stora: Postoje li neki vaši rituali kada je ishrana u pitanju?

- Doručak mi je najvažniji obrok, posebno kad radim. Volim da bogato doručkujem, a mnogo sam umerenija u kasnijim obrocima.

Stora: S obzirom na to da imate troje dece, kakvu hranu njima pripremate?

- Deca uvek imaju kuvano za ručak, insistiram na tome jer je to važno za njihov razvoj. Izveštila sam se u načinima ubacivanja povrća u obroke tako da ono ne može da se odstrani. Sitno seckani luk u rižotu u kome je izredana šargarepa i razni pokaži jesu način da klinci konzumiraju ono što je nužno za njihov organizam. U školu nose spremljenu užinu, učim ih da hrana iz pekare nije zdrava i vidim rezultat u njihovim navikama. Raduje me kada odbiju koka-kolu i sokove na rođendanima jer su navikli da piju vodu. Voćne užine su nam svakodnevna praksa.

 

Recept:

Čizkejk sa zelenim čajem  


Potrebni sastojci

400 g krem sira

2 ulupana jajeta

3/4 šolje belog šećera

1 supena kašika zelenog čaja (u prahu)

2 supene kašike ekstrakta vanile  

1 gotovo testo za pitu (razvući na oko 22 cm u prečniku)  

Uputstvo:

Zagrejati rernu na 175 stepeni.

U većoj posudi mikserom umešati krem sir i šećer dok se ne sjedine. Dodati zeleni čaj i ekstrakt vanile. Miksati smesu dok ne dobije kremastu teksturu, a zatim sipati na pripremljenu koru.

Peći u zagrejanoj rerni 25 minuta. Staviti u zamrzivač sat vremena pre serviranja. 

makonda-tracker