Korijander - začin i lek

0
Ova drevna biljka poznata po svojim okrepljujućim sposobnostima, osim što se koristi kao začin, ima veliki učinak na zdravlje zbog svoje kompleksne nutritivne vrednosti koja obiluje proteinima, eteričnim uljima, vitaminima A i C, kao i organskim kiselinama.

Jednogodišnja biljka korijander (coriandrum sativum) visoka je između 30 i 90 centimetara, a njeni listovi izgledom podsećaju na peršun. Pominje se čak i u Bibliji, a već hiljadama godina gaji se u Indiji, Kini i Egiptu. Prvi zapisi o ovoj začinskoj, medonosnoj i lekovitoj biljci nađeni su u papirusima još pre nove ere. Listovi i plodovi korijandera imaju različitu aromu, zbog čega se odlično nadopunjuju.

ČUVAR ZDRAVLJA

Korijander je odličan za čišćenje organizma od otrova. Ova biljka je snažan prirodni kelat, što znači da ima sposobnost vezivanja toksina i teških metala kako bi ih uklonila iz našeg tela. Takođe, sadrži gvožđe koje se lako apsorbuje u krv, čime direktno pomaže u lečenju anemije. Cineol i linolna kiselina koji su prisutnu u ovoj biljci blagotvorno deluju protiv reume i artritisa, kao i smanjivanju otoka nastalih zbog navedenih bolesti. Delotvoran je i kod lošeg rada bubrega jer njegovi sastojci pomažu u uklanjanju suvišne tečnosti. Korijander smanjuje holesterol, a zahvaljujući stimulativnom delovanju na endokrine žlezde, povećava izlučivanje insulina iz jetre i na taj način pomaže pravilnu asimilaciji i apsorpciju šećera u našem organizmu. Ovo svojstvo je veoma korisno za ljude obolele od dijabetesa.

 

STABILIZUJE PROBAVU

Zahvaljujući posebnim eteričnim uljima koje sadrži, korijander pomaže u pravilnom izlučivanju enzima i probavnih sokova. Neki elementi eteričnih ulja pospešuju pravilan rad jetre i creva. Delotvoran je i kod dijareje uzrokovane bakterijama i gljivicama, budući da neki sastojci imaju antibakterijska svojstva. Sveži listovi korijandera stimulišu apetit i dovode do uravnoteženja ishrane.

 

UKLANJA AKNE

Ova biljka odlična je u borbi protiv bubuljica i akni na licu koje su rezultat velike količine toksina i šećera u krvi. Sok korijandera pomešan sa kurkumom u prahu predstavlja prirodno sredstvo pomoću kojeg se mogu ukloniti i najsitniji miteseri. Da bi se postigli vidljivi rezultati, dovoljno je nanositi ovu masku nekoliko dana u tankom sloju na površinu lica.

 

RECEPT

CENA: 220 din// VREME PRIPREME: 10 minuta//BROJ OSOBA: 2

 

1 češanj belog luka

½ čaše badema ili indijskih oraha

1 čaša lišća svežeg korijandera

2 kašike limunovog soka

6 kašika maslinovog ulja

morska so

PRIPREMA:

Korijander i ulje dobro izmiksajte u blenderu. Dodajte ostale sastojke i meljite dok ne dobijete glatku smesu. Ukoliko je potrebno, dolijte malo vode. Može se konzumirati svakodnevno kao namaz na komadu integralnog hleba ili kao prilog jelima.

 

Američkoj glumici Šeron Stoun dijagnostikovan je dijabetes tipa 1 koji mora biti kontrolisan dnevnim korišćenje insulinskih injekcija. Ipak, jasno je da lepotica iz Niskih strasti nije dozvolila da je to stanje onesposobi u bilo kojoj oblasti života. Ona je u svoju ishranu uvrstila korijander kao glavni dodatak jelima koji joj pomaže da prirodnijim putem reguliše nivo šećera u krvi i izbegne insulinske krize s kojima se ranije suočavala.

 

Priredio: Vladimir Petković

 

makonda-tracker