Spelta - žitarica zdravlja

0
Prijatnog i slako-orašastog ukusa, ovo je jedina žitarica koja čoveku može da obezbedi sve potrebne hranljive sastojke jer u idealnom odnosu sadrži ugljene hidrate, masti, mineralne materije, vitamine i celulozu.

Spelta ili krupnik je drevna žitarica poreklom iz Azije koja vuče svoje nasleđe više od 5.000 godina i datira pre mnogih hibrida pšenice. Iako je, nažalost, zaboravljena, ona nudi širi spektar hranljivih materija u odnosu na svoje rođake iz porodice samooplodnih pšenica. Preporučljiva je u svakodnevnoj ishrani zbog hemijskog sastava zrna bogatog nutrijentima, a mogu da je koriste i osobe alergične na gluten. U proizvodnji je manje zahtevna prema klimatskim i zemljišnim, kao i prema zahtevima koji se odnose na agrotehniku.

 

OPLEMENJUJE ORGANIZAM

 

Osim vitamina B12, spelta sadrži sve vitamine iz B grupe, a ima i do osam puta više magnezijuma, kalcijuma, selena i fosfora od ostalih žitarica. Pošto su minerali vezani sa organskim ugljenikom, mogu da se kompletno apsorbuju u organizmu. Spelta sadrži i znatnu količinu cinka, a ima relativno nizak glikemijski indeks, što pomaže u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. Njena izvrsna prehrambena svojstva u tradicionalnim kulturama činila su je namirnicom koja se koristila da se povrati snaga, kao i za oporavak nakon bolesti i velikih napora.

 

SREĆNO ZRNO

 

Ukoliko ste skloni depresiji, treba da znate da je ova žitarica bogata triptofanom koji pospešuje sintezu serotonina, hormona sreće. Osim toga, smanjuje nivo šećera u krvi i odličan je čuvar imuniteta. Spelta ima antikancerogeno dejstvo, sprečava rast polipa koji neretko prerastu u rak debelog creva, smanjuje rizik od pojave raka dojke kod žena, a dobra je i za jetru. Zbog obilja belančevina, preporučuje se deci, trudnicama i starijim osobama.

 

OLAKŠANO VARENJE

 

Gluten iz spelte rastvorljiv je u vodi koji se prilikom zagrevanja razlaže, pa je mnogo lakši za probavu od glutena iz pšenice koji kada dospe u organe za varenje formira kuglice hrane koje je prilično teško svariti. Sorte pšenice koje se danas koriste u svom sastavu imaju inhibitore enzima. Oni uglavnom služe kao zaštita od insekata, ali njihova svojstva doprinose otežanom varenju.

 

Recept: Salata od spelte

 

VREME PRIPREME: 15 min // CENA: 360 din.

 

SASTOJCI: 200 g spelte, 1,2 dl vode, kašičica soli, 1 češanj belog luka (iseckan), 2 supene kašike balzamiko ili jabukovog sirćeta, malo sveže samlevenog bibera, 1 dl maslinovog ulja, 2 paradajza, 1 crni luk, 1 veza iseckanog vlašca, 1 veza peršunovog lista i 1 veza bosiljka.

PRIPREMA: Sipajte speltu u šerpu, dolijte vodu i zagrevajte do ključanja, a zatim snizite temperaturu i kuvajte oko 40 minuta. Dodajte kašičicu soli i pustite da se krčka još desetak minuta. Ocedite speltu i prespite je u veliku činiju, pa pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Dodajte iseckani beli luk, paradajz, crni luk, vlašac, peršun i bosiljak, a zatim sve začinite sa maslinovim uljem, balzamiko sirćetom i biberom.

 

DŽENIFER ANISTON

Američka glumica i slavna prijateljica, Dženifer Aniston, nekoliko puta je proglašena najseksepilnijom ženom od strane Men’s Healtha i Fitness magazina. Ona poznata po svojim treninzima i posebnim režimima ishrane kojima održava svoju liniju u besprekornom stanju. Njen doručak uključuje obilje žitarica, međutim, zbog problema koje ima sa digestivnim traktom, ona najčešće bira speltu zbog lakšeg apsorbovanja u organizam.

Vladimir Petković

makonda-tracker