Uzgajanje kafe počinje tek u sedamnaestom veku, a prvi put je ispečena na otvorenoj vatri u Turskoj. U Srbiji i okolnim zemljama pojavila se kada i turski osvajači, posle osvajanja Beograda 1521. otvorena su vrata kafedžinica koje su postale središte društvenog, ekonomskog, političkog i kulturnog života. Kruže mnoge priče o štetnosti i benefitima kafe, međutim, činjenica je kako je umerenost ključ da se spreči bilo kakav rizik.
SPREČAVA RAK PROSTATE
Ispijanje kafe nije samo užitak, već može sačuvati od kancera i produžiti životni vek. Ona za 20 odsto smanjuje šanse za dobijanje raka prostate i za čak 60 odsto da se od ove bolesti umre, pokazuje istraživanje Škole za javno zdravlje na Harvardu. Tajna je u antioksidansima koji deluju preventivno na pojavu ove bolesti. Oni se nalaze i u kafi bez kofeina, pa i ona može da posluži kao prevencija protiv jednog od najčešćih kancera kod muškaraca. Iako se često govori o negativnim svojstvima crnog napitka, ovim istraživanjem pokazalo se da njegova upotreba ima pozitivnih strana. Osim kancera, pretpostavlja se da redovno konzumiranje kafe smanjuje šanse za nastanak Parkinsonove i Alchajmerove bolesti, nekih tipova dijabetesa, ciroze jetre, kao i da pomaže kod astme.
UMIRUJE ŽIVCE
Zbog obilja kofeina, kafa deluje stimulativno na nervni sistem, a preko mreže nerava utiče na aktivnost creva, krvni pritisak i disanje. S druge strane, ona, kao i drugi napici sa kofeinom mogu da poremete san, ali ako je popijete sa mlekom, izbeći ćete ovaj problem. Napetost se, takođe, dovodi u vezu sa dejstvom kafe, a neki stručnjaci za mentalno zdravlje upozoravaju da kod onih koji piju ovaj napitak u većim količinama može da se razvije čak i zavisnost.
PODIŽE SPOSOBNOSTI
U nekoliko studija dokazano je da kafa i kofein pomažu izdržljivosti i kratkoročnoj fizičkoj sposobnosti. Ukoliko se uzme sat vremena pre vežbanja u dozi od 4 mg po kilogramu težine, pomaže i atletičarima u postizanju boljih rezultata. Studija iz 2008. Zaključuje kako su benefiti kofeina značajni i za dugoročne aktivnosti visokog intenziteta.
Mila Kunis - Fan kofeina
Američka glumica poznata po ulozi Džeki Berkhart u seriji Vesele sedamdesete, harizmatična Mila Kunis (30), odiše pozitivnom energijom i uvek odaje utisak živahne, razdragane devojke. Međutim, i ona je od krvi i mesa, pa ukoliko ima snimanja u ranim jutarnjim satima, postaje mrzovoljna. Mlada glumica u jednom intervjuu otkrila je kako jutro mora da započne uz veliku šolju kafe inače, kako priznaje, ume da se pretvori u mrzovoljno stvorenje i da nervira sve oko sebe.
TIRAMISU
Potrebno je:
4 žumanca
100 grama šećera u prahu
45 g posnog sira
400 ml slatke pavlake
Malo pakovanje piškota
Crna kafa
Aroma ruma
Malo kakao praha
Priprema
Odvojite žumanca od belanaca, pa žumanca u koja ste dodali pola količine šećera u prahu termički obradite najmanje 20 minuta na pari. U drugoj činiji umutite slatku pavlaku sa preostalom količinom šećera i dodajte žumanca kada se ohlade, umešajte i sir pa sve dobro sjedinite mikserom.
Skuvajte šolju jake Doncafé Moment kafe, a pošto se ohladi, dodajte dve kašike arome ruma.
U tepsiju prvo sipajte pola količine umućene smese, pa onda preko toga poređajte piškote koje ste pre toga namočili u kafu. Kada celu površinu pokrijete piškotama, preko njih sipajte preostalu količinu smese. Na kraju pospite malo kakao praha i ostavite u frižider. Prijatno!