Feta sir: Prirodan izvor kalcijuma

0
Hrana koja sprečava nastanak osteoporoze, štiti od karijesa, a zbog bogatstva vitamina i minerala blagotvorno deluje na organizam i učestvuje u izgradnji imunog sistema, poželjna je na svakoj trpezi
Feta sir; foto: Shutterstock, Guliver, Stockfood, promo
Feta sir; foto: Shutterstock, Guliver, Stockfood, promo

Feta sir spada u posebnu grupu belih, mekih sireva koji sazrevaju u rastvoru, odnosno salamuri. Tradicionalno se proizvodi u Grčkoj od ovčijeg mleka, ali danas je dostupan i u mešavini ovčijeg (minimum 70 odsto) i kozjeg, kao i ovčijeg i kravljeg mleka. Karakteriše ga specifičan blago kiseo i slan ukus, kao i brojne zdravstvene koristi za organizam.

KORISNI NUTRIJENTI


Jedna porcija feta sira može da obezbedi 9 odsto fosfora i 14 odsto ribovlavina, poznatijeg kao vitamin B2, od preporučenog dnevnog unosa. Riboflavin koji dobijamo iz sira obezbeđuje važne antioksidante koji mogu da spreče znake starenja, kao i pojavu degenerativnih bolesti. Feta sir predstavlja važan izvor kalcijuma u ishrani jer samo jedna kriška može da zadovolji 1/5 dnevnih potreba. On takođe jača naše kosti, a prema poslednjim istraživanjima može da umanji i predmenstrualne tegobe. Još nekoliko vitamina iz B grupe oplemenjuje ovu hranljivu namirnicu: vitamin B12, tiamin, niacin, vitamin B6, folna i pantotenska kiselina. Vitamini iz ove grupe pomažu telu da efikasno pretvori hranu u gorivo. Ne treba zanemariti i manje količine vitamina A i K, selena, cinka, magnezijuma i gvožđa koji s razlogom svrstavaju ovu namirnicu u superhranu.

BLAGODET ZA ZUBE

Zbog svoje mogućnosti da neutrališe štetne kiseline koje napadaju desni, sir sprečava nastanak karijesa. Istraživači su otkrili da fermentisani mlečni proizvodi pospešuju baznu sredinu unutar usne duplje što smanjuje potrebu za stomatološkim tretmanom. Sir takođe stvara zaštitni sloj oko zuba, pa su oni zaštićeni od erozija koje dovode do oštećenja. Istraživanja su pokazala da se konzumiranjem ove namirnice povećava količina pljuvačke u ustima, što je prirodan način za održavanje pH vrednosti organizma.

SUZBIJA TROVANJE HRANOM


Uvršćavanjem feta sira od sirovog mleka u svakodnevnu ishranu može da bude dobar način da se spreči trovanje hranom. Istraživači su predstavili dokaze na godišnjem sastanku Društva za opštu makrobiologiju ukazujući na to da korisne bakterije mlečne kiseline nađene u sirovom ovčijem mleku mogu prirodnim putem da neutrališu bakterije kao što je listerija koja je opasan patogen i može izazvati trovanje hranom.


BIJONSE NOULS


Muzička zvezda zanosnih oblina ne krije svoju slabosti prema hrani zbog koje, kako tvrdi, mora da trenira mnogo napornije kako bi joj figura ostala idealna. Jedna od poslastica koju ne može da odbije svakako je sir, pa je tako na snimanju jedne reklame poklekla u strogoj dijeti da bi uživala u namirnici omiljenoj u svojoj ishrani.

 

Piše: Vladimir Petković


President Somborska meki, beli punomasni sir sa 45 odsto mlečne masti, izvanrednog ukusa sa dugom tradicijom proizvodnje i originalnom recepturom, jedan je od najpoznatijih proizvoda kompanije Somboled. Pravi se od prvoklasnog kravljeg mleka sa vojvođanskih pašnjaka i vodeći je brend sireva na tržištu Srbije. Svežinu proizvoda čuva kvalitetno pakovanje – posude od 250 g, 500 g i 900 g. Najčešće se koristi za pripremu salata. Isečena na kockice ili narendana preko svežeg paradajza, krastavca i maslina, brojnim salatama popu šopske, srpske ili grčke, daje pun ukus, ali i veliku hranljivu vrednost.

Punoću ukusa ovog sira i fina mlečna nota idealno dopunjuju sveže povrće, poput paradajza, krastavca, paprike, čineći ove izvanredne salate idealnim dodatkom svake trpeze ili savršeno izbalansiranim samostalnim obrokom. Pored salata, President Somborska servira se kao meze uz suvo meso, pršutu i druge mesne delikatese i tako vašu svakodnevnu trpezu, ali i onu tokom specijalnih prilika, čini bogatijom.
Tradicionalnu receptura Somborske mlekare, stare skoro 30 godina, vrhunski ukus i kvalitet ovog sira, osigurale su President Somborskoj ulazak u porodicu najboljih svetskih sireva Président. Ova vodeća robna marka sireva u svetu koja potrošačima širom Evrope i sveta nudi najfinije autohtone sireve tradicionalnih receptura, podržava prodaju President Somborske i van granica naše zemlje.


makonda-tracker