Šta su dobar i loš holesterol?

0
Sve češća pojava povišenog holesterola kod mnogih ljudi stvara paniku, a na koji način možemo da rešimo ovaj problem i kako da ustanovimo razloge njegovog nastanka, objašnjava naš stručni saradnik
Foto: Guliver, Shutterstock
Foto: Guliver, Shutterstock

Na povišen nivo ukupnog , kao i takozvanog lošeg holesterola, utiču genetika, način ishrane, gojaznost, slaba fizička aktivnost  i drugi faktori. Istovremeno, povišen holesterol može nastati i kao posledica nekog drugog oboljenja: dijabetesa, hipotireoidizma, opstruktivnih bolesti jetre, oštećenja bubrega… Povišen holesterol najčešće ne prate nikakvi simptomi, pa se zbog toga uglavnom otkriva ili na redovnim  sistematskim pregledima ili, što je opasnije, tek posle pojave nekih kardiovaskularnih problema. Kako bi se ova pojava otkrila u početnoj fazi, veoma je važno što je moguće više pričati o značaju redovnih kontrola. Upravo će posebna pažnja na predstojećem kongresu Udruženja kardiologa Srbije biti posvećena i značaju prevencije kardiovaskularnih bolesti.



DOBR I LOŠ HOLESTEROL

Loš holesterol učestvuje u formiranju plaka, a samim tim i povećanju izbočine, odnosno setnoze u krvnom sudu. Višak lošeg holesterola lepi se duž arterijskih zidova i brzo zapuši arteriju i oteža protok krvi uzrokujući bol, infarkt ili moždani udar.  Koliko nije dobro kada je nivo lošeg (LDL) holesterola povišen, toliko je po organizam loše i kada je nivo dobrog (HDL) holesterola ispod minimuma. Uloga dobrog holesterola potpuno je suprotna jer on čisti arterije, odnosno odvlači višak štetnog holesterola u jetru i tako ga eliminiše iz krvnih sudova u kojima bi u suprotnom doveo do ateroskleroze. Zbog toga se borimo da u organizmu imamo što manje lošeg, a što je moguće više dobrog holesterola.  Ako se ne leči na pravi način, vrednost holesterola neprekidno se povećava pa arterije trpe jer se zidovi krvnih sudova zadebljavaju. Zbog taloženja masnih naslaga njihov prečnik se smanjuje, a može čak i potpuno da se zatvori pa dolazi do moždanog ili srčanog udara. Visoke vrednosti holesterola u krvi mogu ozbiljno da naruše zdravlje, dovedu do opterećenja srčanog mišića ili da budu jedan od brojnih rizika za nastanak ateroskleroze i razvoj bolesti srca i krvnih sudova. Simptomi  kao što su bol u grudima, zamaranje, malaksalost obično se javljaju tek ako je plak suzio krvni sud preko 50 odsto . Međutim, veoma je važno napomenuti da su manji plakovi takođe izuzetno nestabilni. Unutar svakog plaka nalazi se jezerce masti koje se sastoji od kristala holesterola, masnih kiselina i triglicerida. Svaki plak ima i čep odozgo. Dovoljno je da se u toku dana iznerviramo pa da središnji mišićni sloj koronarnog krvnog suda gurne to jezerce koje izvrši pritisak na čep koji izađe i napravi se krater. Odmah zatim trombociti naiđu na taj krater, zatvore ga i tada dolazi do infarkta.

KAKO SPREČITI PROBLEM?

Proces sprečavanja problema umnogome će zavisiti od veličine samog ateromatskog plaka. Ukoliko je bolest uznapredovala, interventna kardiologija postavlja stent koji ima zadatak da sabije plak i ponovo uspostavi protok krvi kroz krvne sudove, dok hirurg može da zaobiđe plak bajpasom. Ukoliko situacija nije alarmantna, najpre se pokušava rešavanje problema zdravom ishranom. Savetuje se izbegavanje svinjskog mesa i hrane bogate zasićenim mastima koje su odgovorne za pojavu koronarnih bolesti. Preporučuje se riba, piletina i ćuretina bez kožice i obavezno uvođenje svakodnevnih umerenih fizičkih aktivnosti. Mada je ishrana najčešći krivac za povišeni holesterol, ispravljanje loših prehrambenih navika nije uvek dovoljno da se problem reši. Ako analiza krvi pokaže da dijeta ne daje brze rezultate, preporučuje se upotreba statina koji stabilizuju žlak. Ono što je novo i što bih posebno istakao jeste jedan dijetetski suplement. Arteroprotect je potpuno prirodan preparat, jedinstven po tome što u sebi sadrži dve komponente: oktakosanol i vitamin K2-MK7. Zajedničkim delovanjem ovih aktivnih sastojaka Arteroprotect na prirodan i siguran način, bez neželjenih efekata, čisti arterije, snižava loš holesterol, povećava dobar holesterol, sprečava i smanjuje kalcifikaciju. To su četiri metode uz čiju pomoć znatno smanjujemo rizik od nastanka infarkta, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti.
Visoke vrednosti holesterola u krvi mogu ozbiljno da naruše zdravlje i budu jedan od brojnih rizika za nastanak ateroskleroze, infarkta, šloga kao i za razvoj drugih bolesti srca i krvnih sudova.

Piše: Profesor Milan Nedeljković, interventni kardiolog, predsednik Udruženja kardiologa Srbije i pomoćnik generalnog direktora Kliničkog centra Srbije

Suzana Mančić: Problem rešen

Poznata TV voditeljka i spisateljica Suzana Mančić pre nekoliko meseci imala je zdrastvenih problema zbog povišenog holesterola, ali je uspešno redukovala svoju ishranu, što se pozitivno odrazilo i njenu liniju.
- Analize su mi potvrdile da mi je holesterol prilično visok, što me je uplašilo. Odmah sam se bacila na strog režim ishrane, da ne bih imala neke komplikacije. Nije mi bilo svejedno, mogu vam reći. Ali, osim što se mnogo bolje osećam, eto, i linija je bolja – otkrila je Suzana.

Priredila: Ksenija Konić

makonda-tracker