Pšenična trava: Jača organizam i čisti krv

0
Sok od pšenične trave s dobrim razlogom naziva se zeleno zlato zdravlja jer obiluje visokim nutritivnim vrednostima. Ovaj magični eliksir bogat je antioksidansima, hlorofilom, vitaminima i mineralima.

Pšenična trava pripada porodici slatkih trava kojih ima više od 6.000 vrsta. Poseduje dugu i bogatu istoriju i zaista bi se mogla nazvati idealnom i kompletnom hranom jer je bogata vitaminima, mineralima, lipoidima, hormonima i hlorofilom. Činjenica je da hlorofil ima razna lekovita svojstva: čisti i obnavlja ćelije, steriliše rane, prečišćava vodu od fluorina i drugih otrovnih supstanci. Sok od ove trave deluje protiv svraba, uklanja bubuljice, leči oboljenja usta, desni, ždrela, sinusa, kao i organa za varenje i disanje. Čak postoje opravdane indicije da organizmu pruža zaštitu od štetnog dejstva radijacije, a pomaže mu i u borbi protiv raka i drugih bolesti.

 

SOK OD PŠENIČNE TRAVE

Sok od pšenične trave pravo je osveženje za organizam jer sadrži sve elemente neophodne za pravilan rad našeg tela. Predstavlja ogroman izvor hlorofila, čak 70 odsto, takozvanu biljnu krv koja je po svojoj molekularnoj građi slična ljudskoj. Razlika je u tome što hlorofil sadrži atomsko jezgro magnezijuma, a hemoglobin atomsko jezgro gvožđa. Hlorofil i belančevine daju hemoglobin od koga se sastoji 75 odsto naših ćelija. Pored hlorofila, pšenična trava bogata je vitaminima A, B, E, C, F, K, beta karotenom, holinom, antioksidansima, mineralima, živim enzimima koji nam obezbeđuju dovoljno energije za stresne dane i aminokiseline koje su u stvari proteini najboljeg kvaliteta.

 

UZGOJ

U staklenu teglu staviti dva prsta pšenice, po mogućnosti organske, jer ćemo na taj način izbeći sve štetne hemikalije, pa zatim do vrha sipati vodu. Umesto poklopca gumicom vezati gazu i teglu ostaviti na sunčanoj strani 12 sati. Nakon toga, procediti vodu i pšenicu ostaviti na sobnoj temperaturi da klija. Neophodno je ispirati zrna dva do tri puta dnevno kako bi ona dobila neophodnu vlagu i započela proces klijanja. Već nakon desetak dana možemo očekivati formiranu pšeničnu travu spremnu za sokovnik. Ukoliko želite da pijete čist sok, preporučuje se da prve nedelje krenete sa svega 0,3 dl dnevno na prazan želudac, pola sata pre obroka, a druge nedelje treba udvostručiti dozu. Ovaj eliksir mladosti može se uzgajati u bilo koje godišnje doba na sobnoj temperaturi i uz malo sunčeve svetlosti.

 

Anđelina Džoli: Uvek bira zelene šejkove

Nakon što se ostvarila kao majka, slavna holivudska glumica Anđelina Džoli postala je veliki pobornik presne hrane i sveže ceđenih zelenih sokova. Svoju ishranu redovno obogaćuje šejkovima čiji sadržaj uvek upotpunjuje zeleniš poput blitve, pšenične trave i spanaća. Glumica se nedavno suočila sa teškom operacijom i tada su joj preventivno odstranjene obe dojke. U postoperativnom periodu veliku ulogu odigrali su i zeleni sokovi koje pije.

ŠEJK OD PŠENIČNE TRAVE

broj osoba: 1 // cena: 150 din // vreme pripreme: 5 minuta

sastojci: 2 banane, 1 green smith jabuka, 100 gr pšenične trave, ½ šoljice vode

Priprema: U sokovniku nacediti pšeničnu travu, a nakon toga u blender staviti oljuštene banane i dodati naseckane jabuke, sok od pšenične trave i vodu. Kada se sadržaj sjedini, masu sipati u željenu posudu i po potrebi čuvati u frižideru.

 

Piše: Vladimir Petković

makonda-tracker