Korisni saveti: Kako mozak i telo držati uvek u treningu

3
Nekad nismo svesni kako male stvari koje zahtevaju nekoliko trenutaka i pažnju mogu da utiču na naše zdravlje. Pročitajte nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da mozak i telo zadržite u treningu.

Ponekad je naš životni ritam tako brz da ne stižemo da se zdravo hranimo, da se dovoljno odmorimo i da se redovno bavimo fizičkom aktivnošću, zato se moramo poslužiti nekim trikovima.

Pravite pauze – šta god da radite, učite, sastančite i jurite ka postavljenom roku, važno je da napravite barem kratku pauzu posle svakih 90 minuta i promenite kanal. Protegnite se, na kratko promenite okruženje, pojedite ili popijte nešto u trpezariji umesto nad tastaturom jer ćete na taj način održati visok nivo energije, koncentracije i produktivnosti.

Izbacite nepotrebno ćaskanje ili četovanje – ako vam se žuri da obavite posao, ne dozvolite da vam išta skrene pažnju. Postavite jasno svoj cilj i dok ne završite, ili barem napravite pauzu, ignorišite sve što vas ometa i razbija vam kontinuitet rada – od kolege koji bi da ćaska, preko nagomilanih mejlova ili zanimljivog linka na koji ste upravo naleteli.

Šta da grickate i pijuckate? Navalite na musli i žitarice sa puno vlakana – njih organizam sporije vari i energija će vam duže potrajati. Dobar izbor su i semenke, bademi, soja, spanać i drugi izvori magnezijuma, jer je dokazano da njegov nedostatak srozava i vašu energiju. A šta piti? Najbolje vodu! Čim makar i malo dehidrirate pada vam koncentracija, raspoloženje i energija, a češto je uzrok neobjašnjive glavobolje na poslu upravo to što ste zaboravili na vodu!

10 minuta šetnje i bićete kao novi. Nekad se svi osećamo kao da nemamo snage ni da se pomerimo. Baš tad je važno naterati sebe da se obujete i krenete u kratku, ali brzu šetnju napolju. Svega 10 minuta intenzivnog hodanja podiže energiju koja će vam potrajati bar 2 naredna sata. Ako još ima i sunca i vazduh je prijatan, već ste učinili mnogo za sebe – sa samo 20 minuta dnevno napolju vaša vitalnost će biti na zavidnom nivou.

Duboko dišite – sedite nagnuti nad tastaturom i ne primećujete kako ste već ograničili svoju dijafragmu i navikli na plitko disanje, a time i na manji unos kiseonika ka mozgu. Zaustavite se na trenutak, ispravite ramena, stavite ruku na stomak i osetite vaše duboko disanje. Podsetite se više puta u toku dana da to uradite!

Nađite nešto čemu ćete se radovati – pauzu možete iskoristiti i da pretražujete zanimljive turističke aranžmane, pregledate kritike filmova koje želite da pogledate za vikend ili planirate provod sa dragim ljudima. Kada očekujete prijatnu nagradu nakon vašeg truda, dobićete i nalet dopamina i nove energije.

Žvaćite zdravu žvaku sa kofeinom i kompleksom B vitamina, najnoviji izum danskih naučnika. Zahvaljujući svom sastavu zdrava žvaka MED GUM Energy podstiče centralni nervni sistem i mišiće na brži i kvalitetniji rad. Aktivne supstance se apsorbuju u ustima, tako da zdrava žvaka deluje gotovo trenutno. Zdrave žvake možete kupiti i kod nas, samo u apotekama.

 

makonda-tracker