Šljive: savršena voćka

0
Može da se konzumira sveža ili prerađena i uvek je odlična za ljudski organizam, a često se koristi u sklopu dijeta jer je savršen sklop vitamina i minerala.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kad ugledate šljive na pijacama, to je siguran znak da se leto polako bliži kraju i da nam na vrata kuca jesen. Šljiva - naše nacionalno voće - nedavno je proglašena za jedno od najbolji antioksidanata na svetu. Interesantno je da je šljiva drvo iz familije ruža, a kada govorimo o sortama najčešće mislimo na domaće šljive mada postoji preko 2.000 vrsta nastalih ukrštanjem. Svežu šljivu konzumiramo kao voće od maja do oktobra meseca, ali ukusna je i sušena, a od nje se mogu praviti i džem, marmelada, pekmez, slatko, kompot i sok koji su dostupni tokom cele godine. Ipak, veliki deo njene proizvodnje odlazi na pripremanje tradicionalnog alkoholnog pića -  rakije šljivovice.

 

DIJETETSKA VREDNOST

 

Plod šljive sadrži malo kalorija (oko 40 na 100 g), tako da je pogodan za dijetalnu ishranu, za čišćenje organizma, ali sadrži i mnoge korisne supstance: beta karoten, biljna vlakna, biljne masti, biljne hormone, vitamine B grupe, vitamin C, E, K, gvožđe, eterična ulja, kalijum, kalcijum, magnezijum, mineralne soli, oksalate, organske kiseline, fenole, ugljene hidrate, celulozu, šećer (prirodni). Sveže i sušene šljive i kompot mogu poslužiti i kao diuretik. Takođe čiste krvne sudove od masnih naslaga, a kao moćan antioksidant bore se protiv slobodnih radikala.

 

ZDRAVLJE

 

Sušene šljive izvor su korisnih sastojaka, mogu se jesti cele godine, a od njih se pravi i veoma ukusan kompot. Iako šljivovicu kao alkoholno piće ne preporučuju za zdravu ishranu, obloge od ove rakije, komovice ili prepečenice pomažu protiv mnogih bolesti i tegoba: povišene temperature, bolova u zglobovima, reume...

 

 

SLATKO OD ŠLJIVA

 

Sastojci

1 kg šljiva

1 kg šećera

sok od limuna

vanila

list rozetle

 

Priprema

Slatko pravite od zdravih šljiva koje treba oljuštiti i staviti u krečnu vodu. Za krečnu vodu rastvorite 250 g kreča u 2 l vode, dobro izmešajte i dodajte još 2 l vode. Ostavite da se kreč staloži, pa odlijte bistru tečnost (krečnu vodu) u koju se stavljaju šljive. Šljive držite u krečnoj vodi najmanje 1 sat. Onda ih dobro operite i izvadite im koštice.

Od šećera i 1-2 čaše vode skuvajte sirup (na tihoj vatri) do gustine meda, dodajte vanilu, kolutove limuna i kašiku razređene limunske kiseline. Pripremljene plodove šljiva kuvajte u sirupu oko 25 minuta, pa na kraju dodajte listove rozetle. Skinite sa vatre, pokrijte vlažnim čistim platnom i kad se slatko sasvim ohladi, sipajte ga u tegle.

 

 

Džulija Roberts: Obožavam šljive

Glumica Džulija Roberts obožava šljive. Pre nekoliko godina otkrila je da se njena kinoa kaša savršeno uklapa sa ovim plodovima. Šarmantna brineta rado prihvata da proba voće i povrće iz svih podneblja pa je sa oduševljenjem probala šljive i od tada ih koristi u svakodnevnoj ishrani. Ipak, odlučila je da ih konzumira sveže, u sezoni od maja do oktobra jer joj tada najviše prijaju.

Priredila: Ksenija Konić

makonda-tracker