Najveličanstveniji od svih cvetova: ruža

0
Ružin miris je opijajući, ukus umirujući, a lepota čarobna. Njena primena datira od davnina, blagotvorno deluje na zdravlje, efikasna je kao začin, a u kozmetici je nezamenljiva. Mlade ih drže na dan svog venčanja, a jastuci su im posuti njenim laticama tokom
Foto: Shutterstock, Profimedia
Foto: Shutterstock, Profimedia

Bez obzira na to što ruža spada među najstarije ukrasne cvetove koje je prihvatio čovek, sa razvojem civilizacije i njena upotreba je postajala sve raznovrsnija prateći u korak sve razvojne faze savremenog doba. Zahvaljujući njenim obožavaocima prešla je okeane i odomaćila se na svim kontinentima, a ukrštanjem unapređivala je svoje osobine i kvalitete, ali i stvarala nove sorte, tako da nam je danas na raspolaganju preko 30.000 vrsta ruža svih boja i uzrasta. O njima postoje ustaljena mišljenja koja idu od onih da im je potreban specijalan tretman kako bi uspešno rasle pa do onih da je samo bitno posaditi biljku koja će sama dalje rasti i biti kao iz kataloga. Istina je negde između zahvaljujući odgajivačima, oni su stvorili biljke koje dobro podnose različite uslove, otpornije su na razne bolesti i cvetaju skoro neprestano, od ranog proleća do prvih mrazeva.

UPOTREBA I LEKOVITOST

Još u starom veku u zemljama Bliskog istoka i Mediterana bila je poznata upotreba ružine vodice koja se dobija potapanjem latica ove biljke u vodu. U desetom veku Arabljani su destilovali ružino ulje iz latica, a u Persiji su bili najveći zasadi ruže na svetu. Već četiri veka ružino ulje najviše se proizvodi u Bugarskoj, u Dolini ruža u okolini Kazanlaka. Ona se u kozmetici najčešće koristi kao eterično ulje ili se ekstrakt dodaje u parfeme, šampone i razne kreme. Davno je dokazano da slatko od ruža, kao i sirupi od ružinog cveta dobro deluju na grudne bolesti, poseduje su blagotvorni za stomak i creva, a naročito na kožu. Hladno vreme neprijatelj je grla i krajnika, ali adekvatna prevencija u borbi protiv kašlja jeste čaj od majske ruže. Čaj od njenih latica preporučuje se kao sredstvo za čišćenje krvi, kod žutice, prekomerne menstruacije, vrtoglavice i glavobolje. Latice ruže veoma su korisne kao sredstvo za jačanje srca i nervnog sistema, a neki njihov čaj preporučuju i tokom za mnoge ljude stresnog perioda - prestanka pušenja.

RUŽE I KULINARSTVO

U kulinarstvu se ruža koristi kao začin i to najčešće kao dodatak slatkim, ali i slanim jelima. Skoro da sve svetske kuhinje među najcenjenije začine ubrajaju ružine latice. Njihova ulja blagotvorna su u marinadama, kako za ribu, tako i za sve vrste crvenog mesa. Zauzima visoko mesto I kada je reč o priprema voćnih salata, sladoleda i kolača. U azijskim kuhinjama neretko se ističe kako je pravi kuvar onaj koji u svojih pet omiljenih začina ubraja i onaj od latica ruže. Naravno, neosporna je i njena moć kada se primeni kao dekorativno sredstvo na trpezi.

 

RATLUK: VREME PRIPREME: 60 minuta // CENA: 425 dinara

 

Sastojci: 750 g šećera, 350 ml vode, 125 g rastvorenog gustina, 1 limun, ulje za podmazivanje pleha, 300 g šećera u prahu, dva prstohvata latica ruža i šaka seckanih oraha

Priprema: Šećer preliti hladnom vodom i sokom jednog limuna, dodati prstohvat osušenih latica ruža i kuvati sve dok se masa ne pretvori u tečan sirup, a potom dodati gustin koji je prethodno rastvoren u čaši hladne vode tako da u njemu nije ostalo grudvica. Sve zajedno kuvati uz obavezno mešanje dok masa ne počne da se odvaja od šerpe. Na kraju dodati još jedan prstohvat ruže i po želji šaku seckanih oraha. Spremne sastojke sipati u uljem podmazan pleh i kada se ohlade, iseći ih na kocke, a svaku posebno uvaljati u šećer u prahu.

 

Nikol Kidman - Volela bih da sam ruža

Ruže su omiljeni cvetovi mnogih poznatih ličnosti, pa je svojevremeno slavna Merilin Monro isticala kako u krevet odlazi sa kapljicom parfema Chanel 5, a dan počinje umivajući se ružinom vodom. Njena koleginica koja je takođe važila za seks simbol, Ingrid Bergman, imala je tu čast da jednu sortu ove biljke nazovu baš po njoj. Glumica koju mnogi nazivaju seks simbolom novijeg doba, posebno nakon uloge u filmu Širom zatvorenih očiju, Nikol Kidman, na pitanje šta je za nju najuzvišenija stvar na svetu, rekla je:

- Ruža! Ništa nije tako uzvišeno kao njen cvet, prelepo izgleda, divno miriše i njen dodir je najnežniji na svetu. Koristim eterična ulja ove biljke, volim da pijem čajeve, a i slatkiši su fenomenalni. Nekada pomislim da, kada bih morala da budem nešto drugo, odabrala bih da budem baš ruža – rekla je Kidmanova, a voditelj je izjavio da ona već jeste ruža i to - australijska.

 

Piše: Moni Marković

makonda-tracker