Spanać - formula mladosti

0
U ovom povrću objedinjena je savršena kombinacija vitamina i minerala poznato je i po tome što usporava proces starenja, poboljšava krvnu sliku, a u kombinaciji s maslinovim uljem i belim lukom dobija punoću svog ukusa.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ovo delotvorno zeljasto povrće koje potiče iz drevne Persije, Turkestana i Avganistana, u Evropu je stiglo tek u 11. veku, kada su ga preneli Mavari prilikom opsade Španije. Iako na početku Evropljani nisu bili oduševljeni ovom zelenom namirnicom, ubrzo je spanać svoju primenu našao prvenstveno u salatama, a potom je svoju punoću ukusa dobio u kombinaciji sa maslinovim uljem uz malo belog luka. Spanać je za kratko vreme postao povrće koje se rado nalazi na svakoj trpezi - dinstan, kuvan, svež ili u kombinaciji sa drugim namirnicama. Bogat magnezijumom, gvožđem, kalcijumom i vitaminima C, A, K, E, B6, te beta karotenom i omega 3 masnim kiselinama, ovo je jedna od namirnica koja se svakako preporučuje ukoliko želite da održavate vitku liniju, ali sa druge strane i zbog svojih hranljivih i lekovitih materija činiće vaš život uravnoteženim.

 

KAO LEK

Još u srednjem veku spanać je zbog svog lekovitog dejstva bio veoma popularan u narodu, te je služen na sve moguće načine: svež, kuvan, dinstan... Ova zelena biljka važi za nutritivno vrednu namirnicu koja dokazano održava dobru krvnu sliku zbog značajnog prisustva celuloze, pospešuje varenje, čisti organizam i uravnotežava holesterol, dok magnezijum u njemu čuva srce od kardiovaskularnih bolesti omogućavajući njegov pravilan rad. Konzumiranje ovog povrća takođe je odlično za jačanje kose, pročišćavanje kože i jačanje kostiju, dok se osobama koje pate od poremećaja funkcionisanja bešike i organa za varenje preporučuje dnevna doza čaja od spanaća. Iako je u crtanim filmovima spanać jedna od povrćki koja se najviše preporučuje deci, ustanovljeno je da je ova namirnica veoma koristi i osobama u poznijem dobu jer znatno usporava proces starenja.

Atraktivna kolumbijska pop pevačica Šakira i dalje impresionira svojom odličnom linijom, a održava je, kako sama otkriva, redovnim vežbanjem i zdravom ishranom. Upravo zbog toga, tvrdi da je okretanje zelenim namirnicama, a posebno spanaću koji joj pored vitamina i minerala obezbeđuje i dodatnu energiju, a pomaže joj i u borbi protiv suvišnih kilograma.

 

Priredila: Jovana Dimitrijević

makonda-tracker